Δηλώσεις σχετικά με πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Euronext έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις για την πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «πρόκειται για μια εμπορική συζήτηση σε πρώιμο στάδιο, η οποία ενδέχεται ή όχι να καταλήξει σε συμφωνία», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και τους μετόχους.
Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει θετική στάση απέναντι σε αυτή την προοπτική. «Δέκα χρόνια ύστερα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, μια πιθανή εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την Euronext αποτελεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χώρο και ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών».
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει σχεδόν 150 χρόνια ιστορίας, θεωρείται θεσμός στην ελληνική οικονομία. Έχει συνδεθεί με διάφορες σημαντικές περιόδους της χώρας, όπως η βιομηχανοποίηση και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και με τις κρίσεις και την τρέχουσα πορεία ανάκαμψης.
Η Euronext δραστηριοποιείται σε επτά χώρες και αναγνωρίζεται ως κορυφαίος πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός όμιλος. Αν η Ελλάδα ενταχθεί στην Euronext, θα μπορούσε να γίνει το «όγδοο μέλος ενός ενοποιημένου οικοσυστήματος κεφαλαιαγορών», το οποίο θα σέβεται τις εθνικές ιδιαιτερότητες.
Αν η πρόταση προχωρήσει, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνει ότι θα υποστηρίξει τη διαδικασία ενσωμάτωσης, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των δύο οντοτήτων. Η ενοποίηση σε θέματα υποδομών και λειτουργιών θα μπορούσε να ενισχύσει την αποδοτικότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς.
Ορισμένες από τις προτάσεις περιλαμβάνουν:
Το Υπουργείο συνεχίζει να ενισχύει την εισροή ξένων επενδύσεων, θεωρώντας ότι η τεχνογνωσία της Euronext μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους επενδυτές και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.
Η πιθανή εξέλιξη ευθυγραμμίζεται και με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη βέλτιστη κατεύθυνση των αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις, ενισχύοντας την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
«Η Ελλάδα δεν επιστρέφει απλώς – έχει ήδη επιστρέψει. Και προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση, στρατηγική και καθαρό όραμα για το μέλλον».
Διαβάστε επίσης:
Για περισσότερες ειδήσεις, επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα.