Η τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την ελπίδα για εκεχειρία να παραμένει ασταθής, έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα στις σημαντικές διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ιδιαίτερα καθώς ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τη νέα άνοδο των εμπορικών δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ, η αγορά φαίνεται να αγνοεί αυτή την εξέλιξη, με τη δασμολογική πολιτική να επηρεάζει την επιβολή δασμών 30% στην Ευρώπη και το Μεξικό, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου.
Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις παρουσίασαν ένα μικτό σκηνικό, με τις αποδόσεις των 2ετών ομολόγων να υποχωρούν ελαφρώς και αυτές των 10ετών να σημειώνουν ήπια άνοδο. Οι διακυμάνσεις αυτές αντανακλούν τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. H αστάθεια του δολαρίου ήταν συνεχής εξαιτίας των ενδογενών ανησυχιών που σχετίζονται με τους εμπορικούς δασμούς και τις δημοσιονομικές προκλήσεις, γεγονός που δεν αύξησε το ενδιαφέρον των επενδυτών σε τοποθετήσεις σε δολάριο, όπως εμπορεύματα και πετρέλαιο. Επιπλέον, η απόκλιση στην νομισματική πολιτική μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ συνεχίζει να είναι κεντρικής σημασίας, υποδεικνύοντας τις διαφορετικές οικονομικές δυναμικές στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, η θετική εξέλιξη στις διεθνείς αγορές δεν επηρεάζει την κάμψη των τιμών των αγροτικών προϊόντων, καθώς οι περισσότερες κατηγορίες συνεχίζουν να δέχονται σημαντικές πιέσεις. Οι εναπομείνασες εξαιρέσεις αποτελούν η ζάχαρη, το βαμβάκι και ο χυμός πορτοκαλιού, οι τιμές των οποίων παρέμειναν σταθερές ή παρουσίασαν αύξηση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μπορεί να παραμείνουν υπό πίεση στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, λόγω της αύξησης της προσφοράς από το βόρειο ημισφαίριο, ενώ οι εμπορικοί πόλεμοι, κυρίως με την Κίνα, επιτείνουν την αβεβαιότητα.
Αναφορικά με το σιτάρι, οι καλές καιρικές συνθήκες ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στις τιμές, ενώ το καλαμπόκι επίσης επηρεάζεται αρνητικά από την παραγωγή. Η ζάχαρη βρίσκεται σε «υπερπουλημένο» στάδιο, που τηρεί μια θετική προοπτική βραχυπρόθεσμα, αν και η μακροχρόνια τάση δείχνει πτωτική. Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι ανησυχίες σχετικά με τις αγορές δημιουργούν ανοδικές πιέσεις, ενώ το βαμβάκι μπορεί να υποστεί πτώση τιμών λόγω υπερβολικής προσφοράς. Αντίθετα, η σόγια μπορεί να επωφεληθεί από την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ – Ινδονησίας. Η κάμψη της προσφοράς στα βοοειδή, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, προβλέπεται να ενισχύσει τις τιμές τους, ενώ το ρύζι αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία.
Κατά τη διάρκεια του μήνα, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων σημείωσε πτώση 4,97%, με τις απώλειες στον δείκτη εμπορευμάτων να φτάνουν το 5,81%. Υπερβολική προσφορά, ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης, και ενδεχόμενη ρευστοποίηση θέσεων δημιουργούν αρνητική τεχνική εικόνα.
Το 7ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Πειραιώς για το 2025, που εκδίδεται από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, είναι διαθέσιμο για όλους ενδιαφερόμενους στον αγροδιατροφικό τομέα και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις της διεθνούς αγοράς.