Ο Burak Özdemir επιχείρησε να πείσει τον Speed ότι το τζατζίκι έχει τουρκικές ρίζες και ότι οι Έλληνες το έχουν απλώς αντιγράψει.
Μετά την εντυπωσιακή του εμφάνιση στην Ελλάδα, ο Speed ταξίδεψε και στην Τουρκία. Εκεί, επισκέφτηκε το εστιατόριο του γνωστού Burak Özdemir, ενός σεφ που έχει γίνει γνωστός για τις εντυπωσιακά μεγάλες μερίδες φαγητού του, και έχει κατακτήσει τα social media, ειδικά το TikTok.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο νεαρός σεφ δεν του προσέφερε κάποιο γιγαντιαίο πιάτο, αλλά μια επιλογή από παραδοσιακά πιάτα, συμπεριλαμβανομένου του τζατζικιού.
Όπως είναι προφανές από την ονομασία του, το πιάτο αυτό είναι μια παραλλαγή του ελληνικού τζατζικιού. Ο CZN Burak προσπαθούσε να εξηγήσει στον Speed ότι η συνταγή είναι τουρκική, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό τζατζίκι αποτελεί αντιστροφή της αυθεντικής τουρκικής εκδοχής.
Στο βίντεο που έχει ήδη συγκεντρώσει χιλιάδες σχόλια, ο διάσημος σεφ αναφέρει: «Αδελφέ, στην Ελλάδα αυτό το λένε τζατζίκι. Εμείς το λέμε τζατζίκ. Αυτό είναι το γνήσιο», προσθέτοντας παρόμοια επιχειρήματα και για τα ντολμαδάκια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Speed δοκίμασε και ένα σαρμά, μια τουρκική παραλλαγή του γεμιστού λαχανικού, και φάνηκε να απολαμβάνει τη γεύση του.
@speedyroastmeat Famous Turkish chef calls Greek food Turkish. turkey Greece Germany
♬ Bomboclat Speed – SpeedyShowClips
Ενώ το τζατζίκι είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως ελληνικό πιάτο, υπάρχουν παραλλαγές του και σε άλλες κουζίνες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Στην Ελλάδα τα συστατικά του περιλαμβάνουν γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο και ελαιόλαδο, δημιουργώντας μια πλούσια υφή. Στην Τουρκία, ωστόσο, οι παραλλαγές περιλαμβάνουν επίσης δυόσμο, πράσινο κρεμμύδι, θυμάρι ή άνηθο, με μια πιο αραιή υφή.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η ρίζα της λέξης «τζατζίκι» είναι τουρκικής προέλευσης και προέρχεται από το «τζατζίκ», αν και το πιάτο είναι αναγνωρίσιμο παγκοσμίως ως παραδοσιακό ελληνικό προϊόν.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ