free counter Το Ριάντ προγραμματίζει τις πράσινες εξαγωγές: Ποια η θέση της Ελλάδας; | Briefly.gr

Το Ριάντ προγραμματίζει τις πράσινες εξαγωγές: Ποια η θέση της Ελλάδας;

ΕΝΕΡΓΕΙΑ22 Ιουλίου, 2025

Η Σαουδική Αραβία επιταχύνει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την εξαγωγή πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς και μέσω εμβληματικών έργων όπως η «ηλεκτρική λεωφόρος» Saudi Greek Interconnection. Το ξεκίνημα αυτού του εκτενούς εγχειρήματος, το οποίο περιλαμβάνει σειρά υποέργων με την ACWA Power, έγινε την Κυριακή 20 Ιουλίου στο Ριάντ, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας υπεύθυνου για τη Σαουδική Αραβία, Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz και εκπροσώπων κυβερνήσεων από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια του workshop για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Πράσινο Υδρογόνο, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της ACWA Power και άλλων εταιρειών όπως η Edison και η Zhero Europe από Ιταλία, η γαλλική TotalEnergies Renewables και η γερμανική EnBW, προκειμένου να εξεταστεί το ενδιαφέρον της αγοράς και να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας για την ανάπτυξη μεγάλων έργων ΑΠΕ στη Σαουδική Αραβία. Αυτή η παραγόμενη ενέργεια αναμένεται να διατεθεί αποκλειστικά για εξαγωγές στην Ευρώπη, μέσω της σύνδεσης με την Ελλάδα και στη συνέχεια με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη απαραίτητων ηλεκτρικών υποδομών για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας εξαγωγής καθαρής ενέργειας. Η ACWA Power έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες όπως η ιταλική CESI για μελέτες των διασυνοριακών ηλεκτρικών συνδέσεων, η Prysmian για την κατασκευή καλωδίων, και οι Siemens Energy, GE Vernova και Hitachi.

Όσον αφορά το πράσινο υδρογόνο, συμφωνία για τη φάση ανάπτυξης του Yanbu Green Hydrogen Hub υπεγράφη μεταξύ της ACWA και της EnBW, με το έργο αυτό να προγραμματίζεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2030. Το έργο θα περιλαμβάνει πλήρως καθετοποιημένες εγκαταστάσεις με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και τερματικό σταθμό εξαγωγών.

Μέσω αυτών των συμφωνιών, η Σαουδική Αραβία προσβλέπει να εδραιώσει τη θέση της στον ενεργειακό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) και να εκμεταλλευθεί την ικανότητά της να παράγει και να εξάγει πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.

Κοινά ενεργειακά projects Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας

Η Ελλάδα έχει κρίσιμη θέση στο σχέδιο αυτό, όπως επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2025 στην Αλ-Ούλα. Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών οδηγούν τις επιτροπές που εργάζονται για την ωρίμανση επτά διμερών πρωτοβουλιών στους τομείς της ενέργειας, επικοινωνιών και τεχνολογίας πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων έργων που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση και την αφαίρεση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS). Υπάρχουν επίσης προοπτικές που αφορούν τον υποθαλάσσιο και επίγειο διάδρομο μεταφοράς δεδομένων East to Med Data Corridor, στον οποίο συμμετέχει η ΔΕΗ, αναμένοντας να συνδέσει τη Σαουδική Αραβία με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Διαβαστε επισης

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...