
Ξέχασε τις παραδοσιακές συνταγές ψωμιού της γιαγιάς και τις κλασικές μπαγκέτες. Ο κορυφαίος εκπρόσωπος των ψωμιών στον κόσμο βρίσκεται σε μία απρόσμενη χώρα.
Ο τροχός, η φωτιά και το ψωμί αναγνωρίζονται ως ορισμένες από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της ανθρωπότητας. Από τις πρώτες μορφές ψητού ζυμαριού μέχρι τα ιδιαίτερα artisan loaves που κατακλύζουν το Instagram, το ψωμί αποδεικνύει ότι η διατροφή χωρίς υδατάνθρακες δεν είναι πλήρης.
Η περίληψη αυτή έρχεται να επιβεβαιωθεί από το γνωστό περιοδικό TasteAtlas, το οποίο δημοσίευσε τη λίστα με τα 100 καλύτερα ψωμιά παγκοσμίως. Στην κορυφή βρίσκεται το garlic butter naan, το ινδικό έδεσμα που σερβίρεται καυτό από τον ταντούρ, επιβαρύνοντάς το με λειωμένο βούτυρο και σκόρδο. Αν αυτό δεν αντιπροσωπεύει την απόλυτη ευτυχία σε μορφή ψωμιού, τότε τι άλλο μπορεί να είναι;

Αυτά δεν είναι όλα. Η Ινδία κατατάσσεται ψηλά με το Amritsari kulcha, ένα επίπεδο ψωμί γεμιστό με πατάτα, κρεμμύδι, cottage cheese και μπαχαρικά, που κατέχει τη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση έρχεται το roti canai, το οποίο κατάγεται επίσης από την Ινδία αλλά έχει αποκτήσει δημοτικότητα στη Μαλαισία, όπου το τραγανό και αφράτο συνδυάζονται τέλεια.
Η λίστα προσφέρει γευστικές προτάσεις από κάθε γωνιά της Γης, περιλαμβάνοντας το pan de bono από την Κολομβία και το pão de queijo από τη Βραζιλία. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η γαλλική μπαγκέτα και η ιταλική φοκάτσια βρίσκονται εκτός της πρώτης δεκάδας, στις 14η και 15η θέση αντίστοιχα. Φαίνεται ότι κανένα ψωμί δεν μπορεί να ξεπεράσει την γεύση του ψωμιού με βούτυρο και σκόρδο. Ούτε η γαλλική κομψότητα ούτε οι ιταλικές γεύσεις.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις ινδικό φαγητό, θυμήσου να αναζητήσεις το naan στο μενού. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν είναι απλά ένα συνοδευτικό αλλά το καλύτερο ψωμί στον κόσμο.
Αναλυτικά η κατάταξη με τα δέκα κορυφαία ψωμιά του κόσμου σύμφωνα με το TasteAtlas: