
Το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που καλύπτει έξι έως οκτώ άτομα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 111,97 έως 160,03 ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ).
Από την παρακολούθηση των τιμών και τις συνεντεύξεις με κεντρικούς παίκτες της αγοράς προκύπτει πως οι τιμές αυξάνονται κατά ποσοστά που κυμαίνονται από 3,6% έως 7,1% σε σχέση με πέρυσι.
Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται σε βασικά προϊόντα, με το αρνί να γίνεται ακριβότερο κατά 18,2%, το μοσχάρι κατά 16,7% και τη γαλοπούλα κατά 11%. Αντίθετα, οι ντομάτες μειώνονται κατά 4,5%, το ελαιόλαδο κατά 4% και τα αναψυκτικά κατά 2,9%.
Το ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η διαφοροποίηση των τιμών οφείλεται στη συλλογή στοιχείων από ποικιλία προϊόντων με διαφορετική ποιότητα σε πολλές τοπικές αγορές και καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και εξειδικευμένων καταστημάτων όπως ζαχαροπλαστεία και κρεοπωλεία, καθώς και της Βαρβακείου αγοράς. Οι τιμές που παρατίθενται είναι ενδεικτικές και αποσκοπούν στο να αποδώσουν τη γενική εικόνα της αγοράς.
Σύγκριση κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2025 και 2024




Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε από το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ μεταξύ 15-17 Δεκεμβρίου 2025, μέσω επιτόπιας παρατήρησης στις εμπορικές αγορές της Αττικής και τηλεφωνικών συνεντεύξεων στη Θεσσαλονίκη.
Για περισσότερες ειδήσεις, επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα.