Η ανάγκη για άμεσες επενδύσεις στην παραγωγή καθαρών και βιώσιμων καυσίμων για τη ναυτιλία και τις αερομεταφορές είναι επιτακτική, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι Εφοπλιστές (ECSA) και η Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών για την Ευρώπη (A4E). Η δήλωση τους έρχεται ενόψει της συνάντησης του Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα με εκπροσώπους του τομέα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Βιώσιμων Μεταφορικών Επενδύσεων (STIP), σύμφωνα με το safety4sea.
Με την κοινή τους ανακοίνωση, οι οργανώσεις επισημαίνουν την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και προμήθεια καθαρών καυσίμων, θεωρόντας τα απαραίτητα για τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και για τους δύο τομείς. Επισημαίνουν επίσης ότι η προσφορά καθαρών καυσίμων παραμένει χαμηλή και οι τιμές τους μη βιώσιμες για τις επιχειρήσεις.
Η έκθεση του Ντράγκι υπογραμμίζει την ανάγκη τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ ετησίως για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης στον τομέα της ναυτιλίας και της αεροπορίας στην Ευρώπη. Παράλληλα, το σχέδιο «Clean Industrial Deal» κατατάσσει αυτές τις βιομηχανίες ανάμεσα στις πιο απαιτητικές για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Οι ECSA και A4E σημειώνουν ότι οι καθυστερήσεις στην προμήθεια καθαρών καυσίμων αποτελούν σοβαρό εμπόδιο και ζητούν από το STIP να επικεντρωθεί αξιολογώντας τα και χρηματοδοτώντας την παραγωγή και τη διανομή τους.
Αυτή η κοινή κατεύθυνση ευθυγραμμίζεται με τις προτάσεις της Πλατφόρμας Καθαρών Ναυτιλιακών Καυσίμων, που προτείνει τη δημιουργία εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων εντός του STIP για την υποστήριξη παραγωγής και χρήσης καθαρών ναυτιλιακών καυσίμων. Επιπλέον, η πρόσφατη συμφωνία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές προσφέρει ένα θετικό διεθνές πλαίσιο, καλώντας τους Ευρωπαίους εφοπλιστές να ζητήσουν την εναρμόνιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με αυτή τη νέα κατεύθυνση.
Επιπλέον, οι δύο οργανισμοί ζητούν τη χρήση των εσόδων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης. Το ETS παρέχει περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως από τη ναυτιλία και την αεροπορία και οι οργανισμοί ζητούν αυτά τα ποσά να επενδυθούν σε καθαρά καύσιμα. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη δεσμευτεί να κατευθύνουν αντίστοιχα έσοδα για αυτούς τους σκοπούς.
Οι ECSA και A4E τονίζουν την ανάγκη για υποστήριξη της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης μέσω ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου και συγκεκριμένων στόχων, όπως η επικέντρωση σε ένα ποσοστό 40% για την παραγωγή καθαρών καυσίμων και τεχνολογιών στην ΕΕ, όπως ορίζει το Net Zero Industry Act. Πέρα από αυτά, προτείνουν την εξάλειψη εμποδίων για τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) και καθαρών ναυτιλιακών καυσίμων, με στόχο την σταθεροποίηση των τιμών και την εξασφάλιση μακροχρόνιων συμβολαίων διάθεσης.
Στην καταληκτική τους δήλωση, προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα στην πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα για τις συγκεκριμένες βιομηχανίες και να απλοποιηθεί η γραφειοκρατία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε επενδυτικά προγράμματα, όπως το Ταμείο Καινοτομίας. Επισημαίνουν ότι το υφιστάμενο Ταμείο δεν καλύπτει τις ανάγκες των τομέων της ναυτιλίας και αεροπορίας, ιδιαίτερα σε έργα παραγωγής καυσίμων, προτείνοντας μια αναθεώρηση των όρων επιλεξιμότητας για να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Διαβάστε ακόμη