free counter Σλοβενία: Πρωτοπόρος στην Ευρώπη με τον αποκλεισμό δύο Ισραηλινών υπουργών ακραίων θέσεων | Briefly.gr

Σλοβενία: Πρωτοπόρος στην Ευρώπη με τον αποκλεισμό δύο Ισραηλινών υπουργών ακραίων θέσεων

ΚΟΣΜΟΣ17 Ιουλίου, 2025

Η Σλοβενία αποφάσισε την Πέμπτη να κηρύξει ως ανεπιθύμητους δύο υπουργούς του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και τον Μπεζαλέλ Σμότριτς, καθιστώντας την έτσι την πρώτη χώρα της ΕΕ που προχωρά σε αυτή την ενέργεια, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Τάνια Φαγιόν.

Η σλοβένικη κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τους Μπεν-Γκβιρ, υπουργό εθνικής ασφάλειας, και Σμότριτς, υπουργό Οικονομικών, για την υποστήριξή τους σε «δηλώσεις γενοκτονίας» και την υποκίνηση βίας κατά των Παλαιστινίων, αναφέροντας ότι και οι δύο είναι έποικοι στη Δυτική Όχθη.

Ακόμα δεν έχει υπάρξει απάντηση από το Ισραήλ, το οποίο διαρκώς απορρίπτει τις κατηγορίες των γενοκτονιών στη Γάζα, τονίζοντας ότι οι ενέργειές του είναι αυτοάμυνα, ειδικά μετά την επίθεση που δέχθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς.

Για να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση, η Φαγιόν επεσήμανε ότι η Σλοβενία προχώρησε σε αυτή την κίνηση, διότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατέληξαν σε κοινή δράση κατά του Ισραήλ στις συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα, η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα από τα πρώτα εθνικά μέτρα που είναι να κηρυχτούν δύο Ισραηλινοί υπουργοί ανεπιθύμητοι στη Σλοβενία», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αυτό το βήμα είναι πρωτοπόρο για την ΕΕ.

Η ανακοίνωση της σλοβένικης κυβέρνησης σημειώνει ότι οι υπουργοί υποστηρίζουν δημόσια την επέκταση των παράνομων ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη και την αναγκαστική έξωση Παλαιστινίων, ενώ επιδιώκουν επίσης βία κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού. Πέρυσι, η Σλοβενία είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του παλαιστινιακού κράτους. Η Βρετανία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς είχαν ήδη επιβάλει κυρώσεις στους δύο υπουργούς λόγω των ίδιων κατηγοριών.

Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα ξεκίνησε ως αντίκτυπος στην επίθεση από τη Χαμάς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1.200 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, με 251 άτομα να κρατούνται ως όμηροι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει περισσότερους από 58.000 θανάτους Παλαιστινίων.

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...