free counter Σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη, προκαλώντας προβλήματα και στην Ελλάδα | Briefly.gr

Σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη, προκαλώντας προβλήματα και στην Ελλάδα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ5 Ιουλίου, 2025

Η Ευρώπη βιώνει ένα ασυνήθιστο και ακραίο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι ήδη εμφανείς, καθώς επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, αυξάνουν τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών και δοκιμάζουν τις υποδομές και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην ήπειρο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Κοπέρνικος της Ε.Ε., η Ευρώπη θερμαίνεται με τους πιο ταχείς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, διπλάσια από τον μέσο όρο, από τη δεκαετία του 1980. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε τον Μάρτιο του 2025 ότι το 2024 υπήρξε το θερμότερο έτος στην ιστορία της Γης, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως καταγράφουν οι New York Times.

Πυρκαγιές και ακραίες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη

Οι επιπτώσεις του υψηλού θερμικού φορτίου έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Όπως ανέφερε το euronews, στην Τουρκία, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται με εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές που τροφοδοτούνται από θυελλώδεις ανέμους, τις υπερβολικές θερμοκρασίες και την ελαχιστοποίηση της υγρασίας. Παρόλο που οι περισσότερες από αυτές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, οι συνέπειες είναι σοβαρές, με χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν προσωρινά τα σπίτια τους.

YouTube video player

Στην Ιταλία, η κατάσταση είναι επίσης δύσκολη, καθώς 17 από τις 27 μεγάλες πόλεις υποφέρουν από καύσωνες, με τουλάχιστον δύο ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Η περιοχή του Μπολζάνου στη βόρεια Ιταλία βιώνει συχνά θερμοκρασίες κοντά στους 37°C, δεδομένου ότι η γεωμορφολογία της περιοχής και η βιαιότητα του αστικού περιβάλλοντος επιδεινώνουν την καυτή ατμόσφαιρα.

Στην Αυστρία, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 38 βαθμούς, με αυξανόμενες αναφορές για δασικές πυρκαγιές και η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε αυστηρά προληπτικά μέτρα. Στην Ελβετία, η κατάσταση της παραγωγής ενέργειας έχει πληγεί σημαντικά, καθώς ο πυρηνικός σταθμός Beznau στο καντόνι Aargau χρειάστηκε να αποσυνδεθεί εν μέρει από το δίκτυο λόγω της επικίνδυνης αύξησης θερμοκρασίας του ποταμού Aare.

Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 46 βαθμούς, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Ο Ιούνιος του 2025 έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο θερμός στην Ιστορία τόσο της Ισπανίας όσο και της Αγγλίας, με τη Γαλλία να καταγράφει επίσης τον δεύτερο θερμότερο μήνα του Ιουνίου. Τα δεδομένα αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς συνήθως παρατηρούνται τέτοιες θερμοκρασίες στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, εντείνοντας τους φόβους για τις επικείμενες κλιματικές συνθήκες για το καλοκαίρι.

Ελλάδα: Αντιμετώπιση καύσωνα και προκλήσεις

Η χώρα μας θα βρεθεί σε κίνδυνο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με τις θερμοκρασίες να αναμένονται κοντά στους 40 βαθμούς και πιθανότατα να ξεπεράσουν τους 42 βαθμούς την επόμενη εβδομάδα σε περιοχές όπως ο Θεσσαλικός Κάμπος και διεθνείς περιοχές λόγω των προβλέψεων του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Οι αρχές έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή για τον κίνδυνο πυρκαγιών, με τις συνθήκες θερμότητας να ευνοούν τέτοιες καταστροφές. Οι πρόσφατες φωτιές στην Ελλάδα έχουν προσελκύσει την προσοχή διεθνών ΜΜΕ, με τις εικόνες των καταστροφών να αναπαράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι μεγάλες πυρκαγιές στην Κρήτη στις 2 Ιουλίου οδήγησαν την απομάκρυνση πάνω από 1.500 πολιτών, με τη φωτιά στην Ιεράπετρα να εξαπλώνεται ραγδαία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πυρκαγιά στην Αχλιά Ιεράπετρας στην Κρήτη, Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025
© ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

Αφότου οι φωτιές στην Ιεράπετρα κατασβέστηκαν, νέα εστία ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής στα Χανιά, προκαλώντας νέο συναγερμό για προληπτική εκκένωση. Οι εξελίξεις για τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού παραμένουν αβέβαιες, καθώς έχουμε ήδη παρατηρήσει πρόωρη εκδήλωση αυξημένων καύσων στην περιοχή.

Κλιματικές επιπτώσεις και δημόσια υγεία

Οι συνέπειες του καύσωνα εκτείνονται πέρα από τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών και την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας. Οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν σοβαρά τις υδάτινες υποδομές της ηπείρου. Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ροές κύριων ευρωπαϊκών ποταμών, όπως ο Ρήνος και ο Σηκουάνας, είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα και αναμένονται περαιτέρω μειώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τόνισε ότι η θερμοκρασία της Μεσογείου πλησιάζει σε ιστορικά ρεκόρ. Παρά το γεγονός ότι οι δυνατοί άνεμοι στο Αιγαίο βοηθούν λίγο στη μείωση των θερμοκρασιών, οι γενικές κλιματικές συνθήκες είναι ασυνήθιστα ζεστές. Η Ruth Engel, ειδική στην ακραία ζέστη και την περιβαλλοντική υγεία, προειδοποίησε για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η ακραία ζέστη στην ποιότητα του αέρα, στην μετάδοση ασθενειών και στη θνησιμότητα των πιο ευάλωτων πληθυσμών.

Η νέα στρατηγική της ΕΚΤ για την κλιματική αλλαγή

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται, η σύνδεση της ακραίας ζέστης με τις οικονομικές συνέπειες γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμη. Ο Φρανκ Έλντερσον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σημειώνει ότι οι συνέπειες των θερμικών κυμάτων επηρεάζουν καίριους οικονομικούς δείκτες όπως ο πληθωρισμός και το ΑΕΠ. Αναφέρθηκε ότι η ζέστη του 2022 αύξησε τον πληθωρισμό τροφίμων και μέχρι και την οικονομική ύφεση της Γερμανίας. Η ΕΚΤ αναγκάζεται να προσαρμόσει τη στρατηγική της, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της φυσικής υποβάθμισης κατά τη χάραξη νομισματικής πολιτικής.

Οι επιπτώσεις του καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας δεν είναι απλά ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά μια ισχυρή υπόδειξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που απαιτούν άμεσες και συντονισμένες δράσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Διαβάστε επίσης

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...