
Από την αρχαιότητα, το ρόδι έχει αναγνωριστεί ως ένα ισχυρό σύμβολο αφθονίας και αναγέννησης. Σήμερα, οι Έλληνες καταναλωτές το υιοθετούν όλο και περισσότερο στη διατροφή τους, είτε ως χυμό, είτε ως συστατικό σε σαλάτες, λικέρ, μαρμελάδες και άλλα προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, η καλλιέργεια της ροδιάς, συνδέεται με προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η μείωση των εκτάσεων, η έλλειψη εργατικών χεριών και οι καταστροφικοί παγετοί της άνοιξης, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε μειώσεις παραγωγής που φτάνουν το 80% σε ορισμένες περιοχές.
Όπως μας επισημαίνει ο Θανάσης Νάστος, γενικός διευθυντής του θεσσαλικού συνεταιρισμού «Αφροδίτη», οι φετινές παραγωγές είναι αισθητά μειωμένες, με την ποικιλία Acco να έχει υποστεί μείωση περίπου 40% και την ποικιλία Wonderful, την πιο διαδεδομένη στη χώρα, να φτάνει το 60%. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, που κυμάνθηκαν από 0 έως -2 βαθμούς, κατά την ανθοφορία, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές, μερικές φορές έως και 100%. Οι τιμές παραγωγού για την ποικιλία Acco κυμαίνονται γύρω στα 0,60 ευρώ, ενώ για την Wonderful φτάνουν τα 0,70-0,80 ευρώ, από 0,45-0,50 ευρώ πέρσι.

Ο Συνεταιρισμός Αφροδίτη, εκτός από την εγχώρια αγορά, εξάγει και σε ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Νάστος τονίζει ότι η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά με τις φετινές μειωμένες παραγωγές, «δεν θα καταφέρουμε να την καλύψουμε». Η περίοδος των Χριστουγέννων ενισχύει τη ζήτηση, με τις ανάγκες να μπορεί να αυξάνονται κι κατά 500%, γεγονός που υποδεικνύει ότι το απόθεμα θα είναι περιορισμένο και οι τιμές θα είναι υψηλότερες από τις προηγούμενες χρονιές.
Στην Ερμιόνη, το τοπικό ρόδι έχει καταχωρηθεί στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2020. Αυτή η ποικιλία είναι ιδιαίτερα γλυκιά και προορίζεται κυρίως για την ελληνική αγορά, αν και εξάγονται και μικρές ποσότητες. Σύμφωνα με τοπικούς παραγωγούς, παρόλο που και φέτος οι ποσότητες είναι μειωμένες, η ποιότητα παραμένει εξαιρετική.
Στις 25 και 26 Οκτωβρίου, ο Δήμος Ερμιονίδας διοργάνωσε τη 14η Γιορτή Ροδιού Ερμιόνης, ένα θεσμό που τιμά το μοναδικό προϊόν της περιοχής και προσελκύει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ποικιλία προϊόντων βασισμένων στο ΠΟΠ ρόδι.

Αν και η ποιότητα του ροδιού είναι ικανοποιητική, οι παραγωγοί καταγράφουν τη παρουσία μικρότερων καρπών, βάρους 300-400 γραμμαρίων. Εισερχόμενοι στον Νοέμβριο, οι παραγωγοί ανησυχούν και για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη βροχή, η οποία μπορεί να προκαλέσει σχίσιμο και σήψη σε πολλά ρόδια λόγω της αύξησης της υγρασίας.
Προβλήματα παρόμοια με τα ελληνικά αντιμετωπίζουν και οι αγορές στην Τουρκία και την Αίγυπτο, που έχουν σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά. Η παραγωγή στην Τουρκία αναμένεται να μειωθεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Ο Κερέμ Τιουμέν, διευθυντής της τουρκικής εταιρείας Tümen Tarim, επισημαίνει ότι η τρέχουσα χρονιά είναι δύσκολη, με λιγότερη διαθεσιμότητα ροδιών, κάτι που έχει προκαλέσει αυξημένη ζήτηση.
Στην Αίγυπτο, παρά τη φυσιολογική παραγωγή, η ποιότητα διαφέρει σημαντικά. Η ζήτηση είναι σταθερή και τα αιγυπτιακά ρόδια, αν και ακριβότερα από παλαιότερα, παραμένουν πιο προσιτά συγκριτικά με εκείνα της Ισπανίας και της Τουρκίας, διευκολύνοντας την εξαγωγή τους εστιάζοντας και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Διαβάστε ακόμη
Επιχειρηματικότητα: Νέο ρεκόρ με πάνω από 70.000 νέες επιχειρήσεις
Ρεύμα: Τα τιμολόγια της ΔΕΗ συμβατά με την πολιτική συγκράτησης τιμών – 21% φθηνότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ για αδήλωτα εισοδήματα και ενοίκια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα