Σημαντικές αλλαγές στην προμήθεια αερίου παρατηρούνται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς οι χώρες φαίνεται να στρέφονται προς την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τομέα, αυτό γίνεται εμφανές από τη θέση που κατέχουν οι υποδομές της Ελλάδας, όπως οι τερματικοί σταθμοί Ρεβυθούσας και FSRU Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι θα υποδεχτούν τα νέα φορτία.
Το energygame.gr επισημαίνει ότι από το 2023 έως το 2030, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για δέσμευση δυναμικότητας από την Αμφιτρίτη, την πύλη σύνδεσης με το Ελληνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, που αφορά φορτία LNG που προορίζονται για τον FSRU Αλεξανδρούπολης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε και για τη δέσμευση δυναμικότητας στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, όπου από τα 5,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, δέσμευτηκαν 2,8 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση από 1,1 εκατομμύριο την προηγούμενη χρονιά. Ο αγωγός αυτός αποτελεί κρίσιμο σημείο για τη μεταφορά LNG προς τη Βουλγαρία και σχετίζεται με τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που εξυπηρετεί την Ουκρανία μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.
Ταυτόχρονα, ο Bulgartransgaz ανακοίνωσε ότι το σημείο εξόδου Kardam–Negru Voda από τη Βουλγαρία προς τη Ρουμανία έχει κλείσει πάνω από το 70% της προσφερόμενης δυναμικότητας για την ετήσια δημοπρασία 2025-2026, διπλάσια από την προηγούμενη χρονιά. Από μια συνολική προσφορά που ξεπερνούσε τα 140 GWh ημερησίως, διασφαλίστηκαν 99,4 GWh ημερησίως, σε σχέση με 44,7 για το 2024–2025 και 34,8 για το 2023–2024.
«Το αυξημένο ενδιαφέρον για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία προς τη Ρουμανία είναι ένδειξη για την ανάγκη να αυξηθούν οι ροές φυσικού αερίου από το Νότο προς το Βορρά», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ. Επιπλέον, το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας αναγγέλλει ότι σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία τις υποδομές του Κάθετου Διαδρόμου έως το τέλος του 2026. «Φιλοδοξούμε να παραδώσουμε προς λειτουργία το τμήμα Kulata-Kresna έως τον προσεχή Ιούνιο και να ολοκληρώσουμε τις εργασίες στο τμήμα Rupcha-Vetrino μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Ζέτσος Στάνκοφ.
Σύμφωνα με αποτιμήσεις, αναμένεται ότι το ρωσικό αέριο θα αντικατασταθεί σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια από LNG που θα εισάγεται από τις υποδομές της Ελλάδας, Κροατίας και Τουρκίας. Ενδεικτική είναι η ταυτόχρονη δρομολόγηση διαδικασιών για αύξηση της δυναμικότητας του IGB και του Διαδριατικού Αγωγού TAP, οι οποίοι προορίζονται για την διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο ICGB έχει ξεκινήσει την μη δεσμευτική φάση του market test για την επέκταση της ικανότητας του IGB από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως στα 5, με προθεσμία υποβολής προσφορών την 1η Σεπτεμβρίου. «Η αγορά αναμένει ότι ο αγωγός IGB θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται για την προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις για την προτεινόμενη αύξηση δυναμικότητας», σημείωσε Έλληνας διαπραγματευτής.
Επιπλέον, ο ΔΕΣΦΑ, σε συνεργασία με τις ιταλικές Snam και TAP AG, ανακοίνωσαν νέα διαδικασία για την αύξηση της δυναμικότητας του TAP, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν μη δεσμευτικές ενδείξεις ζήτησης έως την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή η διαδικασία είναι ανεξάρτητη από την δεσμευτική φάση του market test προγραμματισμένη για το τέλος του έτους, εφόσον υπάρξει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Ιταλίας, Ελλάδας και Αλβανίας.
Όλες αυτές οι εξελίξεις συμβαδίζουν με την ανόρθωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς πολλές ανθρακικές μονάδες κλείνουν. Οι μονάδες φυσικού αερίου παίζουν ρόλο κρίσιμου σταθμού στην ισορροπία του ηλεκτρικού συστήματος, στο πλαίσιο της αυξανόμενης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, οι market participants εκτιμούν ότι οι ροές ρωσικού αερίου, έστω και περιορισμένες, θα συνεχιστούν έως τον Δεκέμβριο του 2027, όταν αναμένεται να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγών.
Διαβάστε ακόμη