Βελτίωση του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στην Ελλάδα
Κατά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ έχει περιοριστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα, ανέρχοντας σε 6,4 δισ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Ο κύριος λόγος αυτής της θετικής εξέλιξης είναι η πτώση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών, η οποία προήλθε από τη σημαντική μείωση των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές.
Στον μήνα Μάιο του 2025, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε ένα μικρό πλεόνασμα ύψους 196,5 εκατομμυρίων ευρώ, καταγράφοντας βελτίωση κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2024.
Η συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών προήλθε από τη μείωση των εισαγωγών και την ελαφρά αύξηση των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3% (7,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14,3% (-12,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 11,0% (14,7% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές της ίδιας κατηγορίας διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκαν κατά 7,1%.
Η ενίσχυση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση όλων των επιμέρους τομέων, κυρίως στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο. Αν και οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 2,7%, οι σχετικές εισπράξεις σημείωσαν αύξηση 17,7%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, εν μέρει λόγω αυξήσεων στις καθαρές εισπράξεις. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύστερα από έλλειμμα το Μάιο του 2024, κυρίως λόγω εισροών επιδοτήσεων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τον Μάιο του 2025, το ισοζύγιο κεφαλαίων σημείωσε πλεόνασμα ύψους 768,7 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2025 το πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,2 δισ. ευρώ. Αυτή η αύξηση συνδέεται με τις καθαρές εισπράξεις στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, κυρίως από τον RRF.
Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 965,2 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2025, σε αντίθεση με το έλλειμμα του προκατόχου του. Στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, το συνολικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 4,0 δισ. ευρώ, ανέρχεται πλέον σε 5,2 δισ. ευρώ.
Στον τομέα των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων από το εξωτερικό κατέγραψαν καθαρές ροές 158,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις ανήλθαν σε 353,4 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων αντικατοπτρίζει τα αυξανόμενα ενδιαφέροντα σε μετοχές επιχειρήσεων μη κατοίκων.
Στο τέλος Μαΐου 2025, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας ανήλθαν σε 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 13,4 δισεκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Διαβάστε ακόμη
Βρετανία: Σε ισχύ το νέο πλαίσιο ρύθμισης των BNPL από το 2026
Προϋπολογισμός 2028 – 2034: Στα 49,2 δισ. ευρώ το μερίδιο της Ελλάδας από τα κονδύλια της ΕΕ
Voucher 750 ευρώ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις – Πώς θα το λάβουν οι εργαζόμενοι
Για περισσότερες ειδήσεις, επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα.