Σημαντικές αλλαγές στις κρατικές δαπάνες θα παρατηρηθούν το 2026, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς. Με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, δρομολογείται η σύνταξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί το φθινόπωρο. Αυτή η διαδικασία σηματοδοτεί και την αρχή της υποβολής αιτημάτων για την κατανομή των 107 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν τη χρονιά αυτή υπό αυστηρούς όρους.
Η εγκύκλιος εισάγει περιορισμούς για τις δαπάνες, ορίζοντας συγκεκριμένα ταβάνια για κάθε φορέα των κρατικών δαπανών. Για το 2026, το συνολικό είτε πλαφόν αναμένεται να ανέλθει σε 107 δισ. ευρώ, με τις καθαρές δαπάνες του στενού δημόσιου τομέα να υπολογίζονται γύρω στα 85 δισ., προσδιορισμένα από τις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις.
Επιπλέον, η νέα εγκύκλιος ξεκινά τη διαδικασία πολυετούς δημοσιονομικού προγραμματισμού, με ορίζοντα τετραετίας. Καταδεικνύει ότι από το 2027 οι κρατικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, με την απομάκρυνση χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα αιτήματα από τα υπουργεία και άλλους φορείς θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 29 Αυγούστου, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει εντολή να απορρίψει όσα θεωρεί μη ρεαλιστικά. Επίσης, επιτρέπει αύξηση έως 1 δισ. για να καλυφθούν επιπλέον οικονομικές ανάγκες.
Η εγκύκλιος καθιστά σαφές ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές αυξήσεις δαπανών ή προσλήψεων εάν δεν είναι νόμιμες ή σε προχωρημένο στάδιο. Οποιαδήποτε απόκλιση άνω του 5% από τα περσινά κονδύλια θα απαιτεί λεπτομερή τεκμηρίωση.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη σύνταξη του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου στη Βουλή, ενώ άλλοι φορείς θα έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα.
Αξιοσημείωτες είναι οι επιπλέον αυξήσεις προβλέπονται για το 2026 σε τομείς όπως η Υγεία (+270 εκατ.), το Περιβάλλον και η Ενέργεια (+695 εκατ.), η Αγροτική Ανάπτυξη (+296 εκατ.) και ο Πολιτισμός (+71 εκατ.). Αντίθετα, το υπουργείο Παιδείας (-334 εκατ.) και Άμυνας (-347 εκατ.) θα δουν μείωση στα κονδύλιά τους.
Μελλοντικά, η εικόνα θα αλλάξει το 2027, όταν περιμένουμε δραστική μείωση στις δαπάνες, ιδίως σε τομείς όπως η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Οι γενικές κρατικές δαπάνες, ωστόσο, πιθανότατα θα σημειώσουν μικρή αύξηση, κυρίως λόγω των αυξημένων τόκων.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να επισκεφθείτε την πηγή.