Αναλυτικά, οι τομείς που διατρέχουν κινδύνους περιλαμβάνουν:
– Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, και Φωκίδα
– Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία
– Αργολίδα, Κορινθία, Ηλεία, Μεσσηνία και Λακωνία
– Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική και Άγιο Όρος
– Αρκαδία, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Ιωάννινα και Σέρρες
– Νησιά Π.Ε. Ρόδου
Η Γενική Γραμματεία έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους Δήμους των επηρεαζόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών πυρκαγιάς.
Η ΓΓΠΠ προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να οδηγήσουν σε πυρκαγιά, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων ή η χρήση ορισμένων εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες. Σημειώνεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο, η καύση των αγρών απαγορεύεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας παραμένει σε εφαρμογή. Οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις θα συνεχιστούν. Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις επηρεαζόμενες περιοχές βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν αυξημένων υπηρεσιακών απαιτήσεων, καθώς υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.
Μάλιστα, είναι σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, το οποίο περιλαμβάνει δέσμευση κατά την κυκλοφορία οχημάτων και την παραμονή εκδρομέων στις δασικές περιοχές.
Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση για:
1. Υπάγεται στην προσοχή και αποφυγή επικίνδυνων ενεργειών στην ύπαιθρο.
2. Παρακολούθηση πληροφοριών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών μέσω της ιστοσελίδας και των κοινωνικών δικτύων του Πυροσβεστικού Σώματος.
3. Άμεση ειδοποίηση στην Πυροσβεστική (199) σε περίπτωση που εντοπιστεί φωτιά.
Η Πολιτική Προστασία προτρέπει όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρχών για τη δική τους ασφάλεια. Πληροφορίες και οδηγίες για την προστασία από δασικές πυρκαγιές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ο χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς περιλαμβάνει τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, οι οποίες βαθμολογούνται από 1 έως 4, με την κατηγορία 5 να αποτελεί σπάνιο φαινόμενο και να προμηνύει κατάσταση συναγερμού. Οι κατηγορίες κινδύνου είναι:
1. Κατηγορία 1 (Χαμηλή): Χαμηλός κίνδυνος, περιορισμένη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.
2. Κατηγορία 2 (Μέση): Συνηθισμένος κίνδυνος για τη θερινή περίοδο.
3. Κατηγορία 3 (Υψηλή): Αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.
4. Κατηγορία 4 (Πολύ Υψηλή): Ιδιαίτερα υψηλός κίνδυνος, μεγάλες πυρκαγιές αναμένονται.
5. Κατηγορία 5 (Συναγερμός): Ακραίος κίνδυνος, πιθανός μεγάλος αριθμός πυρκαγιών με γρήγορη εξάπλωση.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει:
– Αποφυγή θερμών υπαίθριων εργασιών.
– Μη χρήση ψησταριών ή κάψιμο σκουπιδιών εντός δασικών εκτάσεων.
– Ασφάλεια του περιβάλλοντος γύρω από κατοικίες εντός ή κοντά σε δάση.
– Άμεση ενημέρωση στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Οι πολίτες καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να εφαρμόζουν τις προτάσεις αυτές, ειδικά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος.