Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πιο ισχυρή από ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο δείπνο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που φέτος γιορτάζει 140 χρόνια. Ο Υπουργός επισήμανε ότι η χώρα έχει ξεπεράσει πολλές οικονομικές προκλήσεις και έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά.
Στην εκδήλωση, που προλόγισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ιωάννης Τρίκαρδος, βρέθηκαν επίσης η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, μέλη του διπλωματικού σώματος, καθώς και εκπρόσωποι από τον πολιτικό και οικονομικό τομέα της χώρας.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Υπουργού:
«Αγαπητές και αγαπητοί,
Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι εδώ και να συζητάμε για τις στενές σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας, αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν ενισχυθεί μέσα από αυτή τη διαρκή συνεργασία.
Αυτή την περίοδο στην Ευρώπη – και επιστρέφοντας από την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup και του ECOFIN – μας βρίσκει την Ελλάδα σε μια πολύ ισχυρή οικονομική θέση, επιτυγχάνοντας σημαντικά πλεονάσματα, με πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και καθαρό πλεόνασμα 1,3%. Μόνο 6 χώρες από τις 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφουν πλεόνασμα αυτή την περίοδο.
Το χρέος της Ελλάδας μειώνεται σταδιακά, με ποσοστό 153,5% του ΑΕΠ, και αναμένεται ότι το 2029 η χώρα μας δεν θα είναι η πιο χρεωμένη στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη στο 2,3% είναι πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας προοδευτικής πορείας μετά από μια δύσκολη δεκαετία, όπου η Ελλάδα υπήρξε θύμα κρίσεων και κοινωνικών προκλήσεων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κυρία Πρέσβης αναφέρθηκε στη σχέση της Euronext με την ελληνική χρηματαγορά. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, 10 χρόνια μετά τα capital controls, βλέπουμε το Euronext να προτείνει επένδυση στην Ελλάδα, κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα συμβολικό. Το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε αυτή τη στρατηγική κίνηση, θέλοντας να ενισχύσουν την οικονομική διεθνοποίηση και τη διμερή συνεργασία με τη Γαλλία.
Είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αν και αξιόλογες, απαιτούν συνεχή προσπάθεια. Το μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε στην κρίση του 2009, με έμφαση στην εσωστρέφεια και την κατανάλωση, έχει αλλάξει. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν από το 19% του ΑΕΠ το 2009 στο 42% σήμερα, αν και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος παραμένει στο 51%.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανέρχονται σε 2,5% του ΑΕΠ, με περιθώρια βελτίωσης, καθώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 21%. Αυτή η στρατηγική στοχεύει στη δημιουργία εθνικών πρωταθλητών που θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.
Είναι σημαντικό να καθοδηγήσουμε την οικονομία στο πλαίσιο της τεχνολογικής επανάστασης και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η προσαρμογή στις νέες καταστάσεις και η απελευθέρωση δυνάμεων είναι θεμελιώδους σημασίας. Χρειαζόμαστε μια πορεία που θα μας επιτρέψει να είμαστε προνοητικοί για το μέλλον.
Η σχέση Ελλάδας-Γαλλίας είναι στρατηγική και υπερβαίνει τα πολιτικά σύνορα. Η ιστορική αυτή συνεργασία προκύπτει από τις κοινές μας αξίες και την αλληλεπίδραση των δύο λαών. Παραδείγματα όπως η Ελλάδα και η Γαλλία στην αμυντική συνεργασία και τον τομέα της τεχνολογίας επιβεβαιώνουν την πίστη μας στην ενδυνάμωση αυτής της σχέσης. Είναι ωραίο να βλέπουμε την αναγνώριση ότι «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Διαβάστε επίσης:
Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Πώς θα αντιμετωπίσει το greenwashing
Η Lidl επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη – To σχέδιο για AI Gigafactory
Δασμοί Τραμπ: Από τις 200 συμφωνίες, στις… 3+1
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα