Στο βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στο επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα. Σημείωσε με αισιοδοξία ότι «το 2029 δεν θα είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη» και ότι «το 2031 θα έχουμε αποπληρώσει, 10 χρόνια νωρίτερα, τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου συνολικά».
Ο υπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του καταθέτοντας ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ τόνισε τη σπουδαιότητα του νομοσχεδίου, το οποίο συμπίπτει με τη δέκατη επέτειο από την κρίση του 2015. Εξέφρασε την εμπειρία του από τις πρόσφατες συνεδριάσεις στο Eurogroup και ECOFIN, επισημαίνοντας την θετική αλλαγή στον τρόπο που η χώρα μας αντιμετωπίζεται διεθνώς, χάρη στις συλλογικές προσπάθειες του ελληνικού λαού.
Αναφέρθηκε σε μια ενδιαφέρουσα σύγκριση, όπου η Ελλάδα, με πρωτογενές πλεόνασμα 4,8%, βρέθηκε σε σύσκεψη ενώ η Αυστρία επρόκειτο να αντιμετωπίσει υπερβολικό έλλειμμα. Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει την δραστική αλλαγή των οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς η χώρα μας υπήρξε μάρτυρας σοβαρών προκλήσεων.
«Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν μια χαμένη δεκαετία», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία άντεξε και τώρα μπορεί να κοιτάει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, προσεγγίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Ελπίζει ότι η πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα θα συμβάλει στην επίτευξη μιας καλύτερης προοπτικής για τη χώρα. «Κάθε μικρή διαπραγμάτευση, κάθε νίκη είναι κομμάτι του οικοδομήματος που προάγει τον τόπο», ανέφερε.
Σήμερα, η Ελλάδα απολαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και συνολικό πλεόνασμα 1,3%, γεγονός που μας κατατάσσει ανάμεσα στις έξι από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες που κατέχουν πλεόνασμα. Το χρέος της χώρας μειώνεται και η ανάπτυξη ανέρχεται στο 2,3%, ξεπερνώντας σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο υπουργός μίλησε επίσης για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη, τονίζοντας πως οι επενδύσεις και οι εξαγωγές πρέπει να γίνουν πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι το ποσοστό των εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ έχει αυξηθεί από 19% το 2009 σε 42% σήμερα, αλλά ο στόχος παραμένει υψηλός.
Για τον τομέα των επενδύσεων, παρατήρησε ότι το 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, η συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ ήταν 11% και σήμερα έχει φτάσει στο 15,3%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 21%.
Σχολίασε την επαναληπτική ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας επενδύσεις από ξένες τράπεζες και εταιρείες, που καταδεικνύουν τις θετικές προοπτικές. «Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν την ανάγκη για στρατηγικές που θα καθαρίσουν τα εμπόδια στην οικονομία», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, ο Πιερρακάκης τόνισε τη σημασία της ενότητος της Ευρώπης και της απομάκρυνσης των εμποδίων που κρατούν πίσω την ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξουν συλλογικές ενέργειες, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την οικονομική πρόοδο που επιθυμούμε. Ανέφερε πως η Ελλάδα πλέον ξεχωρίζει λόγω της συλλογικής εμπειρίας και της δέσμευσης να οικοδομήσει ένα ευνοϊκό μέλλον για όλους.
Για περισσότερες ειδήσεις, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος.