free counter Πέντε ελληνικές περιοχές προσελκύουν γεύσεις στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη | Briefly.gr

Πέντε ελληνικές περιοχές προσελκύουν γεύσεις στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ9 Δεκεμβρίου, 2025

Η Ελλάδα επιβεβαίωσε τη γαστρονομική της υπεροχή, καταλαμβάνοντας πέντε θέσεις στην κορυφαία δεκάδα του Taste Atlas με τις 100 καλύτερες περιοχές φαγητού παγκοσμίως. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ιταλικές περιφέρειες Καμπανία και Εμίλια-Ρομάνια, που εδραιώνουν τη φήμη τους με τις εξαιρετικές πίτσες, τις μπολονέζ και άλλα παραδοσιακά πιάτα, αποσπώντας 4.47 και 4.45 αντίστοιχα.

Στην τρίτη θέση αναδεικνύεται η Κρήτη, η οποία είναι γνωστή για τις γευστικές της σπεσιαλιτέ όπως ο ντάκος, η πορτοκαλόπιτα και το αντικριστό. Ακολουθεί η Σικελία, που συνδυάζει τον πλούτο της γαστρονομίας της με λιχουδιές όπως τα καννόλι και οι μελιτζάνες με παρμεζάνα.

Η Μακεδονία έρχεται πέμπτη, με χαρακτηριστικά πιάτα όπως η μπουγάτσα και τα τρίγωνα Πανόραμα. Στην έκτη θέση βρίσκονται οι Κυκλάδες, διάσημες για τα μοναδικά τους φαγητά όπως οι ντοματοκεφτέδες. Στην έβδομη θέση βρίσκεται η Τοσκάνη, ακολουθούμενη από την Πελοπόννησο στην όγδοη θέση, η οποία φημίζεται για τη γουρουνοπούλα Καλαμάτας και πολλά άλλα τοπικά εδέσματα.

Η Αλεντέζου της Πορτογαλίας καταλαμβάνει την ένατη θέση, ενώ το βόρειο Αιγαίο κλείνει τη δεκάδα με παραδοσιακά πιάτα όπως τα μαμούλια Χίου και τους σαμσάδες Λήμνου.

Στη γενική λίστα των 100 καλύτερων περιοχών, η Ελλάδα καταλαμβάνει τρεις ακόμα θέσεις. Στην 15η θέση συναντάμε τη Θεσσαλία, με εδέσματα όπως το κασέρι και η αστακομακαρονάδα, ενώ τα Ιόνια Νησιά έρχονται 37η, με γνωστά πιάτα όπως το μπουρδέτο. Τέλος, οι Σποράδες είναι στην 68η θέση με γεύσεις που περιλαμβάνουν το στιφάδο Σκιάθου. Η τελευταία ελληνική συμμετοχή εντοπίζεται στην 93η θέση, φημισμένη για το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά κρασιά της.

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...