Τετράμηνη παράταση, μέχρι τις 1 Νοεμβρίου 2025, προγραμματίζεται να δοθεί στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που δεν έχουν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) ή δεν έχουν προχωρήσει στη στείρωση των κατοικίδιων τους.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, ανακοίνωσε ότι η παράταση θα θεσπιστεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί στη Βουλή κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Ο ίδιος προώθησε την ιδέα των μειώσεων στα αντίστοιχα παράβολα για τους ιδιοκτήτες που συμμορφωθούν πριν την εκπνοή της παράτασης.
Η απόφαση για την παράταση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της αποχής του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου από τη λήψη γενετικού υλικού. Σχόλιο του κ. Σπανάκη ανέφερε: «Με νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί τετράμηνη παράταση στην επιβολή προστίμων, όπως είχαμε προαναγγείλει. Παράλληλα, πρόθεσή μας είναι η μείωση ειδικά και μόνο έως 31 Οκτωβρίου 2025 του παράβολου κατά 70% για όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, δηλαδή από 70 ευρώ σε 20 ευρώ και 50% για τους ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων, δηλαδή από 40 σε 20 ευρώ».
Για τα μέλη του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας που έχουν σκύλους αναγνωρισμένων ελληνικών φυλών, η πληρωμή παράβολου θα καταργηθεί έως την 31η Οκτωβρίου 2025. Αξιοσημείωτο είναι ότι το παράβολο ήταν 150 ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2023.
Στη διάρκεια της τελευταίας περιόδου, προγραμματίστηκαν συναντήσεις με διάφορες φορείς για την ενίσχυση της εφαρμογής του νόμου 4830/21. Παράλληλα, σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια χάρη σε συλλογικές προσπάθειες. Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Στην πρόσφατη συνάντηση με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία και τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, Νίκου Χρυσάκη, απηύθυνα κάλεσμα στους διοικητικούς φορείς και στα χιλιάδες μέλη τους σε όλη τη χώρα, προκειμένου να συνδράμουν στην εφαρμογή αυτού του σημαντικού Νόμου που προάγει μια σύγχρονη φιλοζωική πολιτική.