Η Ελλάδα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία αναφορικά με τους πόρους από τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης σε ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι «δεν θα απωλέσει ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, επισήμανε ότι ο κυβερνητικός στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους η χώρα να έχει υποβάλει αιτήματα και να έχει λάβει το 80% των διαθέσιμων πόρων.
Ο κ. Παπαθανάσης απάντησε σε ερώτηση του προεδρεύοντα της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με το ενδεχόμενο ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου προς την αμυντική βιομηχανία και τους εξοπλισμούς. Ο Χαρίτσης σημείωσε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης πλησιάζει και ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει τη στρατηγική της, προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι για κρίσιμα έργα υποδομής και κοινωνικές ανάγκες.
«Η χώρα χρειάζεται συνεχείς παρεμβάσεις σε υποδομές, όπως οι αντιπλημμυρικές δράσεις που πρόσφατα αποδεσμεύθηκαν από τις χρηματοδοτήσεις, καθώς και πιο γενικευμένες δράσεις στους τομείς της πράσινης ενέργειας και της ψηφιοποίησης», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η Ελλάδα είναι πρώτη με 9,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ, και μέχρι τώρα έχει λάβει συνολικά 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 59,4% των συνολικών πόρων. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη, η Ελλάδα κατατάσσεται έκτη, ενώ στα εκπληρωμένα ορόσημα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 43% ολοκληρωμένα αιτήματα πληρωμής.
Όσον αφορά τις επικείμενες ενέργειες, ο Παπαθανάσης περιέγραψε το πλάνο για την υποβολή του έκτου αιτήματος πληρωμής ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την ελπίδα ότι θα φέρει το συνολικό ποσοστό των εκταμιεύσεων στο 71%, ενώ το Νοέμβριο σχεδιάζεται η υποβολή ενός ακόμα αιτήματος ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, η χώρα μπορεί να φτάσει στο 80% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει αναθεώρηση για όλα τα κράτη-μέλη το φθινόπωρο, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε πέντε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.