Μια πιθανή συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποτέλεσε κεντρικό θέμα στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε χθεσινές του δηλώσεις. Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι η Ουκρανία επιθυμεί η σύνοδος αυτή να περιλαμβάνει και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στην ρωσική επέμβαση που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια τέτοια σύνοδο μόνο όταν οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε μια “τελική φάση”, αν και μέχρι στιγμής οι συνομιλίες δεν έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Ο Ζελένσκι υπενθύμισε τη σημασία μιας συνάντησης ηγετών για την επίλυση της σύγκρουσης, αναφέροντας ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν την πιθανότητα αυτής της συνεργασίας, κάτι που ο πρόεδρος θεωρεί ως έναν βήμα προόδου.
Στο πλαίσιο ενός τρίτου κύκλου διαπραγματεύσεων που διεξήχθη την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ρουστέμ Ουμέροφ πρότεινε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος Αυγούστου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει θέσει ένα 50ημερο τελεσίγραφο στον Πούτιν για την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, με την απειλή σοβαρών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση αποτυχίας.
Από την άλλη, η ρωσική πλευρά εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με την πιθανότητα μιας επερχόμενης συνάντησης, τονίζοντας την ανάγκη για προσεκτική προετοιμασία. Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι η επιτυχία μιας συνάντησης προϋποθέτει συγκεκριμένες προετοιμασίες.
Παρά τις διαπραγματεύσεις, η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει τεταμένη, με τον Ζελένσκι να αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διαπεράσουν τις ουκρανικές γραμμές, χωρίς ωστόσο να έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες.
Σε άλλο μέτωπο, η Ουκρανία προχωρά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αγορά δέκα αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ που επιτρέπει σε ευρωπαϊκές χώρες να προμηθεύουν όπλα στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι η χρηματοδότηση τριών από αυτά τα συστήματα έχει ήδη εξασφαλιστεί.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε επίσης ότι άκουσε τις ανησυχίες των διαδηλωτών που αντιτίθενται σε νέο νόμο που υπονομεύει την ανεξαρτησία των αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς. Αναγνώρισε την ανάγκη για διάλογο και απευθυνόμενος στους διαδηλωτές δήλωσε ότι οι αλλαγές που ζήτησαν θα ληφθούν υπόψη. Το κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο νόμου, το οποίο αξιολογείται αρνητικά από την κοινωνία των πολιτών και τις ευρωπαϊκές αρχές λόγω της επίπτωσής του στις ανεξάρτητες αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς.