Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε κατηγοριοποίηση των οικοπέδων που ανήκουν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους, αναθεωρώντας την προηγούμενη ρύθμιση που είχε ενεργοποιηθεί πριν από μήνες με την ψήφο του Προεδρικού Διατάγματος, κατόπιν υποδείξεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η νέα νομοθεσία ήρθε να προστεθεί χθες το βράδυ στη Βουλή μέσω τροπολογίας, και έχει διαμορφωθεί ύστερα από διαβουλεύσεις με το ανώτατο δικαστήριο.
Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι οικισμοί που έχουν πληθυσμό έως 700 κατοίκους, αξιοποιώντας δημογραφικά δεδομένα και την ανάγκη αποκέντρωσης, θα διατηρήσουν το ισχύον καθεστώς, το οποίο επιτρέπει τη δόμηση στα άκρα του οικισμού (γνωστή ως ζώνη Γ) αφού γίνει ειδική τεκμηρίωση.
Για την υλοποίηση των νέων κανόνων, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τους μελετητές στις τρέχουσες πολεοδομικές διαδικασίες, θα χρησιμοποιηθεί το εργαλείο της Ζώνης Ανάπτυξης Οικισμού (ΖΑΟ).
Από την άλλη, για τους οικισμούς με πληθυσμό από 701 έως 2.000 κατοίκους, το ΥΠΕΝ επαναφέρει ρυθμίσεις που αφορούν παρεκκλίσεις, αξιοποιώντας την Περιοχή Ειδικών Χρήσεων (ΠΕΝ), επιτρέποντας την επιβολή ΠΕΧ στην οριοθέτησή τους, η οποία θα εκτείνεται πέρα από τα όρια της β1 Ζώνης έως τα όρια του οικισμού (Ζώνη Γ).
Η αμφισβητούμενη αυτή ζώνη είχε προηγουμένως απορριφθεί από το ΣτΕ κατά τη διαδικασία προδικαστικού ελέγχου του ΠΔ, λόγω της έλλειψης τεκμηρίωσης από τις αποφάσεις των νομαρχών χωρίς επιστημονική βάση.
Η νέα ρύθμιση, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός, απευθύνεται στην πλειονότητα του πληθυσμού (πάνω από 90%), καθώς επιτρέπει την εφαρμογή ορίων που είχαν καθοριστεί δεκαετίες πριν, προκαλώντας αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτικής και δικαστικής εξουσίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πολιτεία φροντίζει και για τους κατόχους οικοπέδων σε οικισμούς 701 έως 2.000 κατοίκων, προσφέροντας ένα ευέλικτο εργαλείο που διευκολύνει τη δόμηση στην υφιστάμενη Ζώνη Γ με πιο ευνοϊκούς όρους σε σύγκριση με τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.
Συγκεκριμένα, για τους οικισμούς με πληθυσμό έως 700 κατοίκους, η κυβέρνηση μετατρέπει τη ζώνη που καθορίστηκε από τις νομαρχιακές αποφάσεις σε Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμών. Εδώ τα οικόπεδα από 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, εφόσον έχουν πρόσωπο τουλάχιστον 10 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο. Η τροπολογία καθορίζει ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με την αρτιότητα και το ελάχιστο μήκος προσώπου θα εξειδικεύονται με το Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης κάθε οικισμού, «λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις επικρατούσες συνθήκες στην κάθε ζώνη, με την προϋπόθεση ότι το κτίριο θα τοποθετείται τουλάχιστον 5 μέτρα από τον άξονα της οδού».
Όσον αφορά τα οικόπεδα σε οικισμούς 701 έως 2.000 κατοίκων, το ελάχιστο εμβαδόν για τη δόμησή τους ορίζεται από 2.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ., με την υποχρέωση να έχουν πρόσωπο τουλάχιστον 15 μέτρων σε κοινόχρηστη οδό. Η νέα ρύθμιση ανακτά τις παρεκκλίσεις στη δόμηση εκτός σχεδίου, επιτρέποντας τη δόμηση σε οικόπεδα 2 έως 4 στρεμμάτων. Χωρίς αυτή τη ρύθμιση, τέτοια οικόπεδα θα χρειαζόντουσαν αρτιότητα 4 στρεμμάτων για να χτιστούν.
Η τροπολογία αναγνωρίζει ως άρτια και οικοδομήσιμα όσα οικόπεδα είχαν δημιουργηθεί νόμιμα με προγενέστερες ρυθμίσεις ή σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για το ελάχιστο πρόσωπο και την απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από τον δρόμο.
Με τη δημοσίευση ενός προεδρικού διατάγματος που θα προτείνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα είναι δυνατή η περαιτέρω εξειδίκευση των διατάξεων σχετικά με τη ΖΑΟ, καθώς και η θεσμοθέτηση γενικών ή ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και χρήσεων γης, με σκοπό την προστασία της φυσιογνωμίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικισμών.
Διαβάστε ακόμη
Θόδωρος Πρινιωτάκης: Η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» με τις οφειλές των… €14,41 δισ. και το νέο σφυρί για τη βίλα στον Γέρακα (pics)
Αμυντική βιομηχανία: Αυλαία για το Safe και τις ελληνικές εταιρείες – Οι προτάσεις ΣΕΚΠΥ για θεσμικό πλαίσιο
«Μυστήριοι» μαύροι δίσκοι ξεβράζονται στις ακτές (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα