Κατάπαυση του Πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ: Η Σχετική Ηρεμία Απειλείται από την Αστάθεια
Έπειτα από την παρέμβαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν και το Ισραήλ συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός, ωστόσο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει κρίσιμη και ασταθής. Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμες να απαντήσουν με βία σε οποιαδήποτε βάση παραβίαση της εκεχειρίας, καθιστώντας αυτήν την ανακωχή προσωρινή.
Ο πρόσφατος «πόλεμος των 12 ημερών» ανάμεσα στις δύο χώρες πρόσφερε ένα ισχυρό σήμα ότι η αμοιβαία αποτροπή μπορεί να αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο, αλλά οι συνθήκες είναι ακόμα τεταμένες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι η εκεχειρία μπορεί να παραμείνει σε ισχύ, καθώς οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, και υπάρχουν συζητήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Ιράν, με σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος πολιτικής χρήσης.
Σύμφωνα με το CNN, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρατούν διαπραγματεύσεις με Ιρανούς ηγέτες, ακόμα και εν μέσω των πρόσφατων στρατιωτικών επιθέσεων. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός.
Ο Αλέξης Λεκάκης-Κερκυραίος, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πάντειο, δήλωσε στο topontiki.gr ότι το Ισραήλ προσπάθησε να επιβάλει την ηγεμονία του στην περιοχή, επιτιθέμενο αιφνίδια στο Ιράν, χωρίς όμως να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του. Ειδικότερα, οι δύο τελευταίοι στόχοι, που αφορούν την αποδυνάμωση του ιρανικού πυραυλικού οπλοστασίου και την αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος στην Τεχεράνη, δεν έχουν επιτευχθεί.
«Η κοινωνία του Ιράν συσπειρώθηκε», τόνισε ο κ. Λεκάκης-Κερκυραίος. «Αυτή η σύγκρουση έκανε τους πολίτες να perceben τις ισραηλινές ενέργειες ως απειλή, δημιουργώντας θυμό και αλληλεγγύη». Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ, συμμετείχαν πολίτες από όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκε κρίσιμος για την κατάσταση, καθώς υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν ήταν πρόθυμο να εμπλακεί σε μια μακροχρόνια σύγκρουση, λόγω των εξαντλημένων αποθεμάτων πυραύλων του. Αν μπορούσε να διαχειριστεί μόνη της την κατάσταση, η παρέμβαση των ΗΠΑ δεν θα ήταν αναγκαία. Όπως ανέφερε, «το Ισραήλ ήθελε να εξαλείψει τον κύριο γεωπολιτικό του αντίπαλο, αλλά δεν πέτυχε».
Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας, ο κ. Λεκάκης-Κερκυραίος επισήμανε ότι η χώρα μας φαίνεται να έχει πάρει το μέρος του Ισραήλ, ενώ υπογράμμισε ότι θα ήταν καλό να περιορίσουμε τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον άξονα για να διατηρήσουμε τη θέση μας.
Φέρνοντας στο φως τις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ελλάδας, τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις, οι οποίες ωστόσο έχουν επιδεινωθεί από το 2020 και εντεύθεν.
Τέλος, προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι τεταμένη, και η εκεχειρία μπορεί να είναι μόνο μια ανάπαυλα προτού ξεκινήσει νέος γύρος συγκρούσεων. Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει σοβαρά πλήγματα και στις δύο πλευρές, με το Ιράν να επανεξετάζει την επιθυμία του απέναντι στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων για λόγους αποτροπής στο μέλλον.