Ο Ιούνιος του 2023 κατατάσσεται ως ο πιο υψηλών θερμοκρασιών μήνας που έχει καταγραφεί στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή παρακολούθηση της Γης, Copernicus. Οι θερμοκρασίες ήταν κατά 2,8°C (5°F) αυξημένες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1991–2020, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2003, όταν η περιοχή υπήρξε θύμα καθοριστικών καύσεων. Ιδιαίτερα επηρεασμένες χώρες ήταν η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Γερμανία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 38°C. Η ξηρά δοκιμάστηκε σφοδρά από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στη θάλασσα, με έμφαση στη δυτική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την Copernicus, οι συνθήκες στη δυτική Μεσόγειο ήταν τόσο ακραίες που η περιοχή σημείωσε όχι μόνο υψηλές μέσες θερμοκρασίες, αλλά και τη μεγαλύτερη ημερήσια θερμοκρασία θάλασσας για τον Ιούνιο, με τις μετρήσεις στον Κόλπο του Λιόν και τη Λιγουρική Θάλασσα να ξεπερνούν τους 28°C στις 30 Ιουνίου. Το Bloomberg αναφέρει ότι αυτά τα θαλάσσια κύματα καύσωνα, μεσοδιαστημάτων μέτριας έως υψηλής έντασης, επηρεάζουν σχεδόν τα δύο τρίτα της Μεσογείου, κάτι που αποτελεί την ευρύτερη καταγραφή για μήνα.
Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Ιούνιος αναδείχθηκε ως ο τρίτος θερμότερος μήνας στην ιστορία, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας κατά σχεδόν 0,5°C, σύμφωνα με τα δεδομένα του Copernicus. Καθένας από τους τελευταίους δέκα μήνες παρουσίασε θερμοκρασίες υψηλότερες του μέσου όρου, με το 2023 να αναγνωρίζεται ως η πιο ζεστή χρονιά που έχει σημειωθεί, καθώς η Γη υπερέβη για πρώτη φορά το όριο του +1,5°C.
Παρά το γεγονός ότι αναμένεται το 2025 να μην σπάσει αυτό το υψηλό ρεκόρ, η εκρηκτική ζέστη στη Δυτική Ευρώπη θυμίζει ότι οι θερμοκρασίες παραμένουν αυξημένες παγκοσμίως. «Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, τα κύματα καύσωνα είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά, πιο έντονα και να επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε η Samantha Burgess, υπεύθυνη στρατηγικής για το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσοπρόθεσμου Ορίζοντα της Copernicus.