free counter Νέες ρυθμίσεις ΥΠΕΘΑ: Ανάπτυξη και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις | Briefly.gr

Νέες ρυθμίσεις ΥΠΕΘΑ: Ανάπτυξη και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 Ιουλίου, 2025

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρά σε ένα καινοτόμο νομοσχέδιο που αφορά την «Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων», το οποίο περιλαμβάνει τη σύσταση του Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και ενός Φορέα Αξιοποίησης, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ατζέντα 2030». Στόχος είναι η διαφανής και οργανωμένη διαχείριση των ακινήτων που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή η μεταρρύθμιση στοχεύει στην αξιοποίηση της εκτεταμένης ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, μπορεί να προσφέρει σημαντικά έσοδα και να συμβάλει στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του προσωπικού της.

Μέχρι σήμερα, η διαχείριση των 2.529 ακινήτων ήταν κατακερματισμένη, με τα 2.060 από αυτά να βρίσκονται υπό τη διαχείριση τριών ταμείων: του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας. Με την προτεινόμενη νομοθεσία, οι αρμοδιότητες θα συγκεντρωθούν σε έναν ενιαίο φορέα για την αποφυγή της πολυπλοκότητας και της γραφειοκρατίας που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ιδρυτικός νόμος του Ταμείου Εθνικού Στόλου είναι του 1931, υποδεικνύοντας την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και την επαναστατική διαχείριση του υπάρχοντος πλαισίου. Ο νέος φορέας, το Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ), θα διοικείται από επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Οικονομικών και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση.

Η δεύτερη βασική αλλαγή αφορά τη δημιουργία του Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΦΑΑΕΔ), ο οποίος θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων που δεν είναι αναγκαία για τις επιχειρησιακές ανάγκες. Ο ΦΑΑΕΔ θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και θα συνεργάζεται με τρίτους φορείς για την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, επιδιώκοντας οικονομικά οφέλη.

Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει στρατηγικά σχέδια πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας και την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του προσωπικού, με τη θεσμοθέτηση οικονομικών και νομικών πλαισίων που θα προσελκύσουν επενδύσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε τη σημασία του φορέα, λέγοντας: «Ο Φορέας αυτός δεν θα λειτουργεί ως κερδοσκοπικός μηχανισμός “Real Estate”, αλλά ως επιχειρησιακός βραχίονας για την παραγωγική αξιοποίηση της περιουσίας υπέρ του προσωπικού όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων». Ο Δένδιας επέμεινε ότι η αξιοποίηση των ακινήτων συνιστά μέσο, με στόχο την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του στρατιωτικού προσωπικού και τη διαρκή σύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με την κοινωνία.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συμβάλει στην κατασκευή 1.000 νέων κατοικιών έως το 2026 για το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται σε περιοχές με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, και να εξασφαλίσει ένα αποτελεσματικό μηχανισμό χρηματοδότησης, ικανού να αναδείξει την ικανότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην κάλυψη των αναγκών του προσωπικού.

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...