free counter Μεντβέντεφ: Η απειλή των Βρυξελλών και η Ουκρανία ως νέος κίνδυνος για τη Ρωσία | Briefly.gr

Μεντβέντεφ: Η απειλή των Βρυξελλών και η Ουκρανία ως νέος κίνδυνος για τη Ρωσία

ΚΟΣΜΟΣ25 Ιουνίου, 2025

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξεδίωξε σοβαρούς ισχυρισμούς σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας την ως βασικό εχθρό της Μόσχας. Σύμφωνα με δηλώσεις του, η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για τη ρωσική ασφάλεια, καθώς η Ευρώπη έχει μετασχηματιστεί από οικονομικό μπλοκ σε στρατιωτική οντότητα που στοχεύει τη Ρωσία.

Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι οι Ρώσοι vehemently αντιτίθενται στο ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που αποτελεί και μια από τις αιτίες για την κήρυξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας το 2022. Παρόλο που, στο παρελθόν, η Ρωσία έδειχνε μεγαλύτερη ανοχή στην ιδέα της ένταξης του Κιέβου στην Ε.Ε., ιδιαίτερα τον Ιούνιο του 2022, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει την κατεύθυνσή της, σήμερα η στάση αυτή έχει αλλάξει δραματικά.

«Οι Βρυξέλλες σήμερα είναι ο πραγματικός εχθρός της Ρωσίας. Στη σημερινή διαστρεβλωμένη μορφή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί λιγότερο απειλή για εμάς από την Ατλαντική Συμμαχία», δήλωσε ο Μεντβέντεφ μέσω Telegram. Σημείωσε ότι η Ε.Ε., όντας εφοδιασμένη με στρατιωτικό εξοπλισμό, επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια της Ρωσίας.

Ανάμεσα στις αναφορές του, υπογράμμισε ότι η επιχειρηματολογία ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να έχει την ελευθερία επιλογής στην ένταξη σε οποιονδήποτε οργανισμό πλην του ΝΑΤΟ είναι ανακριβής. «Η ΕΕ είναι μια άμεση απειλή για τη Ρωσία και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί, τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει την προσέγγισή της απέναντί μας», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, κατέθεσε αίτημα για ένταξη στην Ε.Ε. μετά την έναρξη του πολέμου και απέκτησε καθεστώς υποψήφιας χώρας διόδου προς την ένταξη. Ο Μεντβέντεφ πρότεινε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και ορισμένων κρατών-μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεχιστεί, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποια είναι αυτά. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, για παράδειγμα, ευνοούν την προώθηση φιλικών σχέσεων με την Ρωσία κατά την διάρκεια τηςκρίσης.

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...