
Οι Κινέζοι αστροναύτες καταγράφουν μία πρωτοφανή στιγμή στην ιστορία της διαστημικής πτήσης, καθώς για πρώτη φορά κατάφεραν να ετοιμάσουν και να απολαύσουν ψητά φτερά κοτόπουλου σε συνθήκες μικροβαρύτητας, χρησιμοποιώντας έναν νέο, καινοτόμο φούρνο ειδικά σχεδιασμένο για το Διάστημα.
Στον Κινεζικό Διαστημικό Σταθμό, τα πληρώματα των αποστολών Shenzhou-20 και Shenzhou-21 μαγείρεψαν φτερά κοτόπουλου Νέας Ορλεάνης και φιλέτα μοσχαριού με μαύρο πιπέρι. Το Κέντρο Αστροναυτών της Κίνας (ACC) δημοσίευσε βίντεο που καταγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας και ψησίματος των γευμάτων, αποτυπώνοντας τη συνδυασμένη προσπάθεια για άνεση και καινοτομία στο Διάστημα.
Ο ειδικά σχεδιασμένος φούρνος αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Κίνας να βελτιώσει την καθημερινότητα των αστροναυτών κατά τη διάρκεια παρατεταμένων αποστολών. Σύμφωνα με το ACC, ο φούρνος είναι ικανός να ψήνει χωρίς τη χρήση καπνού ή λαδιού, τηρώντας παράλληλα αυστηρά πρότυπα εκπομπών και ενεργειακής ασφάλειας.
«Μετά από τεχνολογικές καινοτομίες στον έλεγχο θερμοκρασίας, τη συλλογή υπολειμμάτων και τη φίλτρανση, πετύχαμε ψήσιμο χωρίς καπνό στο Διάστημα», δήλωσε ο Λιου Γουέιμπο από το ACC, σημειώνοντας ότι ο φούρνος μπορεί να εκτελεί περισσότερους από 500 κύκλους ψησίματος με αξιοπιστία.
Πριν από τρία χρόνια, η NASA είχε προσπαθήσει να ψήσει μπισκότα σοκολάτας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τη διαδικασία να διαρκεί πάνω από δύο ώρες για ένα μόνο μπισκότο. Στην αντίθεση αυτή, ο κινεζικός φούρνος πέτυχε να ψήσει τα φτερά κοτόπουλου σε μόλις 28 λεπτά, αποδεικνύοντας τη βελτιωμένη του απόδοση και τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης θερμότητας. «Ο φούρνος σχεδιάστηκε εξαρχής με βάση τη συμβατότητα ενέργειας του σταθμού, την ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας και την ασφάλεια», δήλωσε ο καθηγητής Κανγκ Γκουοχουά από το Πανεπιστήμιο Αεροναυπηγικής Ναντζίνγκ.
Για τους ταϊκοναύτες, που περνούν μήνες μακριά από τη Γη, η ευχέρεια να μαγειρεύουν φρέσκα γεύματα προσφέρει περισσότερο από απλή διατροφή. Είναι μια σημαντική πτυχή της ψυχολογικής ισορροπίας τους. «Ο διαστημικός σταθμός δεν είναι απλώς ένα εργαστήριο — είναι και το σπίτι των αστροναυτών. Το μπάρμπεκιου τους ζεσταίνει την ψυχή και τους βοηθά να διατηρήσουν τη γήινη αίσθηση», σχολίασε ο Κανγκ.
Η αποστολή Shenzhou-21 έχει διευρύνει το διαστημικό μενού σε πάνω από 190 πιάτα, εναλλασσόμενα κάθε δέκα ημέρες. Οι αστροναύτες έχουν τη δυνατότητα να ψήνουν ξηρούς καρπούς, κέικ και φρέσκα λαχανικά, ενώ το διαστημικό μποστάνι του σταθμού παράγει μαρούλια, ντοματίνια και γλυκοπατάτες, με ορισμένα φυτά να ολοκληρώνουν πλήρεις κύκλους ανάπτυξης από σπόρο σε σπόρο.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ