Μία καινοτόμα πολιτική πρόταση για τη φορολογία των εναλλακτικών προϊόντων καπνού εξετάζεται μέσω κειμένου που δημοσιεύεται από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), το οποίο υπογράφει ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Αυτό το νέο φορολογικό πλαίσιο έχει σκοπό να ενθαρρύνει τη χρήση εναλλακτικών προϊόντων, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, τα οποία εκπέμπουν σημαντικά λιγότερες βλαβερές ουσίες σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, κάνοντάς τα πιο ασφαλή για τους καπνιστές, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΚΕΦΙΜ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ΚΕΦΙΜ, το κάπνισμα προκαλεί 8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο κατάλληλος χειρισμός της φορολογίας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καπνού και στην ώθηση προς την υιοθέτηση λιγότερο επιβλαβών εναλλακτικών προϊόντων, μέσω διαφοροποιημένων φορολογικών συντελεστών.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και θερμαινόμενων προϊόντων καπνού προσφέρει 80-90% χαμηλότερα επίπεδα βλαβερών ουσιών σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, ενισχύοντας τη θέση τους ως λιγότερο επιβλαβούς επιλογής.
Μία μελέτη του 2018 που αφορά τη Δημόσια Υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο επισημαίνει ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού είναι ασφαλέστερα σε σύγκριση με τα κλασικά τσιγάρα.
Η ανάπτυξη δημόσιας πολιτικής και η εφαρμογή ενός διαφοροποιημένου φορολογικού μοντέλου ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας των διάφορων προϊόντων καπνού αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο, οι πιθανότητες των εναλλακτικών προϊόντων καπνού να σώσουν ζωές είναι προφανείς, υποστηρίζει το ΚΕΦΙΜ.
Προτάσεις του ΚΕΦΙΜ περιλαμβάνουν την υιοθέτηση μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, με σκοπό να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να προσαρμόσουν τις συνήθειές τους.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, κατέθεσε την ακόλουθη δήλωση: «Η διαφοροποίηση της φορολογικής επιβάρυνσης των προϊόντων καπνού βάσει της βλάβης που αυτά προκαλούν στους καταναλωτές είναι μια ενδιαφέρουσα και υπό προϋποθέσεις χρήσιμη πρόταση για τον περιορισμό της ζημιάς στην υγεία των ήδη καταναλωτών αυτών των προϊόντων. Αξίζει να συζητηθούν ευρύτερα οι προϋποθέσεις της πρακτικής της εφαρμογής».
Διαβάστε επίσης
Skroutz: Σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τα κέρδη – Το νέο μεγάλο στοίχημα (pic)
Αμυντική βιομηχανία: Αυλαία για το Safe και τις ελληνικές εταιρείες – Οι προτάσεις ΣΕΚΠΥ για θεσμικό πλαίσιο
Ρεύμα: Αυξήσεις με φρένο για τον Ιούλιο – Προς σταθερά συμβόλαια στρέφονται οι καταναλωτές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα.