Στη διαδικασία διαμόρφωσης της Βουλής εισέρχονται οι παροχές για χαμηλοσυνταξιούχους και οι νέοι κανόνες σχετικά με τα επιδόματα ενοικίου. Την Τετάρτη αναμένεται ότι θα αρχίσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικό με τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και να εφαρμοστούν άμεσα νέες διατάξεις για πολίτες και επιχειρήσεις.
Τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν στο τέλος των μετρητών για την καταβολή ενοικίων. Από το φορολογικό έτος 2026, όλα τα ενοίκια θα πρέπει να καταβάλλονται μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να δηλώσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην ΑΑΔΕ, ενώ όσοι δεν ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινές.
Στους εκμισθωτές που παραλείπουν τη διαδικασία, δε θα είναι δυνατή η έκπτωση δαπανών (5% στο εισόδημά τους). Για τους ενοικιαστές, θα προβλέπεται αποκλεισμός από επιδόματα στέγασης, καθώς και μη αναγνώριση του ενοικίου ως εκπιπτόμενης δαπάνης για επιχειρήσεις.
Το νέο μέτρο σχετίζεται με το πρόγραμμα «1 ενοίκιο δώρο», το οποίο εισάγεται φέτος για να ενθαρρύνει την δήλωση των πραγματικών ενοικίων στην εφορία. Οι αλλαγές ολοκληρώνονται με τη δημιουργία του νέου Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (Μ.Ι.Δ.Α.), το οποίο θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις ιδιοκτησίες και τις σχετικές συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, διασυνδεμένο με άλλες δημόσιες και ιδιωτικές βάσεις δεδομένων.
Η πρόταση περιλαμβάνει και νέα παροχή για συνταξιούχους καθώς και ευάλωτες ομάδες: εφάπαξ επίδομα 250 ευρώ ετησίως το οποίο θα χορηγείται κάθε Νοέμβριο σε 1,45 εκατομμύρια δικαιούχους. Αυτή αφορά 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους άνω των 65 ετών με εισοδηματικά κριτήρια (εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους και 26.000 ευρώ για έγγαμους, καθώς και ακίνητη περιουσία ύψους 200.000 ευρώ για άγαμους και 300.000 ευρώ για έγγαμους κ.ά.) και 350.000 δικαιούχους που λαμβάνουν σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα ή αναπηρικά επιδόματα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον κίνητρα για την επιστροφή από το εξωτερικό. Προβλέπεται μείωση 50% στο φόρο εισοδήματος για επτά χρόνια, ταχείς εγκρίσεις για την αποφυγή καθυστερήσεων και διευκολύνσεις για επαγγελματίες και μισθωτούς.
Επίσης, υπάρχουν κίνητρα για την προσέλκυση φορολογουμένων από το εξωτερικό: ενίσχυση κινήτρων για αλλοδαπούς επενδυτές, με δυνατότητα ένταξης μελών της οικογένειάς τους στο ειδικό καθεστώς με 20.000 ευρώ ανά πρόσωπο, καθώς και πλήρης απαλλαγή από φόρους δωρεάς και κληρονομιάς για περιουσίες εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση του κόστους λειτουργίας για Family Offices με ελάχιστο ύψος λειτουργικών δαπανών που μειώνεται από 1.000.000 σε 250.000 ευρώ ετησίως και δυνατότητα ίδρυσης τους και για φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό.
Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και όσον αφορά τις επιδοτήσεις στους αγρότες, αφού με το νέο νομοσχέδιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ενσωματωθεί στην ΑΑΔΕ. Από την 6η Οκτωβρίου 2025, οι αρμοδιότητες ελέγχου του ΣΔΟΕ θα μεταφερθούν επίσης στην ΑΑΔΕ.
Παράλληλα, θα θεσπιστούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι στις κινήσεις εμπορευμάτων και οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, με την εγκατάσταση scanner που θα μπορούν να αναγνωρίζουν πινακίδες σε διόδια και τελωνεία.
Επιπλέον, αναμένονται:
Μια άλλη διάταξη θα επιλύσει το νομικό ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την επιβολή τέλους επιτηδεύματος 600 ευρώ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Κάθε ακίνητο που εκμισθώνεται για βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) από νομικά πρόσωπα θα υπόκειται σε τέλος 600 ευρώ (ή 300 ευρώ για μη κερδοσκοπικές εταιρείες).
Το νομοσχέδιο περιέχει επίσης ρυθμίσεις για ναυτικούς με φορολογία 15% για αξιωματικούς ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και 10% για κατώτερο πλήρωμα, καθώς και μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία «Daniel» με 72 δόσεις με ελάχιστο ποσό 30 ευρώ ανά μήνα.
Διαβάστε ακόμη
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Νέα εργοστάσια, εξαγορές και… ζημιές (pics)
Πλειστηριασμοί: Η HelioSphera, η «Julia Bergovich» και η επώνυμη βίλα στον Γέρακα (pics)
Τράπεζες: Τι θα καταγράψει το β’ τρίμηνο – Πιθανές προβλέψεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα