free counter ΙΟΒΕ: Θετική προοπτική ανάπτυξης 2,4% το 2026 με εξελίξεις για φέτος | Briefly.gr

ΙΟΒΕ: Θετική προοπτική ανάπτυξης 2,4% το 2026 με εξελίξεις για φέτος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17 Ιουλίου, 2025

Η ελληνική οικονομία επέδειξε για 16ο συνεχόμενο τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης άνω του μέσου όρου της Ευρωζώνης, με το α’ τρίμηνο να καταγράφει αύξηση +2,2%, ενώ η Ευρωζώνη κινήθηκε στο +1,2%, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ. Όπως επισημαίνεται, οι θετικές τάσεις αναμένονται να διατηρηθούν και στο υπόλοιπο του έτους, με προοπτική για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο +2,4% το 2026.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση:

Κατά το α’ τρίμηνο του 2025, η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη +2,2%, αισθητά υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (+1,2%), αν και υπήρξε μικρή μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (+2,5%). Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την ανάπτυξη είναι η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση, αν και οι πάγιες επενδύσεις παρουσίασαν αρνητική πορεία για πρώτη φορά μετά από τέσσερα τρίμηνα ανόδου. Παρά την καλή απόδοση των εξαγωγών, το εξωτερικό ισοζύγιο επιδεινώθηκε εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών.

Ειδικότερα, η συνολική εγχώρια κατανάλωση ενισχύθηκε κατά +1,6% σε ετήσια βάση (αντί για 0,0% στο προηγούμενο τρίμηνο), κυρίως λόγω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,9%) και της δημόσιας κατανάλωσης (+0,7%).

Σχετικά με τις πάγιες επενδύσεις, παρατηρείται πτώση -3,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (+7,6%), ενώ οι συνολικές επενδύσεις διατήρησαν θετική κατεύθυνση (+4,1% από +23,7%), κυρίως λόγω των αποθεμάτων. Ωστόσο, η πτώση στο τομέα των Κατασκευών (-6,0%) επηρέασε αρνητικά τη συνολική εικόνα.

Αναφορικά με το εξωτερικό ισοζύγιο, οι εξαγωγές ανήλθαν σε +2,2% ετησίως, δίχως να καταφέρουν να αντισταθμίσουν την αύξηση των εισαγωγών (+2,4%), με αποτέλεσμα το έλλειμμα να επιδεινωθεί κατά περίπου 154 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Παρά τη σταθερή αύξηση των εξαγωγών αγαθών, η εκτίναξη των εισαγωγών υπηρεσιών (+3,8%) αύξησε την πίεση στην ανάπτυξη.

Ενδείξεις επιτάχυνσης το 2026

Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ταχύτερης ανάπτυξης το 2026. Αυτό ενισχύεται από την ταχύτερη εφαρμογή του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και την αύξηση της απασχόλησης, ωστόσο η διεθνής κατάσταση μπορεί να επιφέρει προκλήσεις.

• Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του ΑΕΠ το 2025 και το 2026 περιλαμβάνουν ευκαιρίες, όπως η εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών και η μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά και κινδύνους όπως η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

• Για το 2025, η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη παραμένει στο +2,2%, ενώ το 2026 περιμένουμε επιτάχυνση στο +2,4%.

• Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ενισχυθεί το 2025 στο +1,8%, ενώ το 2026 θα δείξει κάμψη στο +1,0%. Η δημόσια κατανάλωση θα παραμείνει επίσης σε υψηλά επίπεδα.

• Οι επενδύσεις αναμένονται να επιβραδυνθούν το 2025, με τις συνολικές να φτάνουν το +4,1%, αλλά αναμένεται ανάκαμψη το 2026.

• Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να επιδεινωθεί ελαφρά το 2025, καθώς οι εισαγωγές αναμένονται να αυξηθούν περισσότερο από τις εξαγωγές.

• Ο πληθωρισμός και το ποσοστό ανεργίας παραμένουν σταθερά επίπεδα το 2025, αν και το 2026 προβλέπεται βελτίωση.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι παράγοντες αβεβαιότητας για τις μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις περιλαμβάνουν πιθανές συνέπειες από εμπορικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, θολά τοπίο όσον αφορά τα επιτόκια και ανταγωνιστικότητα επηρεασμένη από πληθωρισμό ανώτερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Διαβάστε επίσης

Οι δασμοί 30% στην Ευρώπη θα προκαλέσουν ολική αναδιαμόρφωση του οικονομικού της μοντέλου

Αντετοκούνμπο, οικογένεια Σκλαβενίτη και Γιώργος Δασκαλάκης νέοι μέτοχοι στην Premia

Philips: Το παράτολμο σχέδιο της οικογένειας που φώτισε την Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...