Μετά από χρόνια οικονομικής μειωμένης δραστηριότητας και υψηλών ποσοστών ανεργίας, η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός νότος βιώνουν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την ανάλυση της ολλανδικής τράπεζας ING.
Η οικονομική ιστορία της Ευρωζώνης μπαίνει σε μία νέα φάση. Από το 2023 και έπειτα, οι επιδόσεις του ευρωπαϊκού νότου, με την Ελλάδα να πρωτοστατεί, δείχνουν σημαντική πρόοδο στην αγορά εργασίας, με δραματική πτώση της ανεργίας και ανάπτυξη της απασχόλησης στους δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς. Αυτή η τάση δεν συνδέεται μόνο με την μετάβαση από την πανδημία, αλλά φαίνεται να αποτελεί μία διαρθρωτική αλλαγή, που ενισχύει τη σύγκλιση των βόρειων και νότιων χωρών της Ευρώπης, με σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομική πολιτική και τις επιλογές της ΕΚΤ.
Από τις αρχές του 2023, ο Νότος, και κυρίως η Ελλάδα, αναφέρει σημαντική μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ING, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καταγράφουν πτώση της ανεργίας μεταξύ -0,8 και -2,6 ποσοστιαίων μονάδων, αντίθετα, οι χώρες του βορρά, όπως το Βέλγιο και η Γερμανία, καταγράφουν αύξηση στα ποσοστά ανεργίας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτή η θετική εξέλιξη επηρεάζει και την αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στους τομείς του λιανεμπορίου, των επαγγελματικών υπηρεσιών και της οικοδομής. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν καταγράφηκε καμία μείωση της απασχόλησης σε κανέναν τομέα της οικονομίας της Ιταλίας, ενώ και στην Ισπανία η εικόνα είναι παρόμοια με ελάχιστες απώλειες στον αγροτικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ενώ ο ιδιωτικός τομέας ενισχύεται στον νότο, η κατάσταση στον βορρά είναι αντίθετη. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αρχίζουν να περιορίζουν την απασχόληση, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους εργασίας και της μειωμένης ζήτησης. Ο δημόσιος τομέας έχει αναδειχθεί ως η κύρια πηγή νέων θέσεων εργασίας σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Αντίθετα, στον νότο, ο δημόσιος τομέας λειτουργεί ως συμπληρωματικός παράγοντας στη δυναμική του ιδιωτικού τομέα αντί να είναι η κύρια στήριξη.
Η ING παρατηρεί ότι η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται σε μία «ιδανική» οικονομική κατάσταση: διευρύνουν τις θέσεις εργασίας, αυξάνουν την παραγωγικότητα και ταυτόχρονα προάγουν τη ζήτηση στην εσωτερική αγορά. Αυτή είναι μία “υγιής” ανάκαμψη που ενισχύει τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα. Αντίθετα, η Ιταλία μπορεί να δείχνει αύξηση απασχόλησης, αλλά με μειωμένη παραγωγικότητα, ενώ η Γερμανία και η Αυστρία καταγράφουν αύξηση της ανεργίας και υποχώρηση της παραγωγικότητας.
Η τρέχουσα σύγκλιση παρέχει στην ΕΚΤ έναν «πονοκέφαλο λιγότερο». Η δυσκολία στην εφαρμογή ενιαίας νομισματικής πολιτικής εξαιτίας της ανισότητας μεταξύ βορρά και νότου έχει επιτέλους περιοριστεί. Με την ανύψωση της νότιας οικονομίας και την σταδιακή διόρθωση του βορρά, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε πολιτικές με λιγότερους εσωτερικούς κραδασμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στενότερα spreads στα κρατικά ομόλογα, ενισχύοντας τη χρηματοοικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Η Ελλάδα, η Ισπανία και ο ευρύτερος νότος εμφανίζονται ως οι ισχυρότεροι παράγοντες ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Αυτή η ιστορική αλλαγή δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις: η διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας, η υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης και η ενίσχυση των θεσμών θα αποφασίσουν αν αυτή η «νέα σύγκλιση» θα μπορέσει να παραμείνει βιώσιμη στο μέλλον.
Διαβάστε επίσης:
Tουρισμός: Η κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική οικονομία, αλλά με σταδιακή αποδυνάμωση της εικόνας του (γράφημα)
Πλειστηριασμοί: «Αφιερωμένα» στον ήλιο, τα βαριά σφυριά για την Τετάρτη 16/7 (pics)
ΑVAX: Η στρατηγική σε παραχωρήσεις, ακίνητα και μαρίνες – Εξελίξεις στα μεγάλα έργα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας, επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα.