Ένα νέο πόρισμα από την οργάνωση Compassion in World Farming (CIWF) αποκαλύπτει ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να υποστηρίξει την καθημερινότητα δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων παραπάνω ετησίως αν σταματήσει η πρακτική της σίτισης ζώων με δημητριακά ανθρώπινης κατανάλωσης. Η έκθεση δημοσιεύθηκε στη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Τροφίμων, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος.
Η CIWF τονίζει ότι εάν η βιομηχανία κρέατος παρότρυνται να σταματήσει να χρησιμοποιεί σιτηρά για ζωοτροφές, θα μπορούσε να απελευθερωθεί γεωργική γη σχεδόν ισοδύναμη με την επιφάνεια του Μεξικού. Αυτό θα είχε σημαντικά οφέλη για την επισιτιστική ασφάλεια και το περιβάλλον.
«Είναι απλώς σκανδαλώδες», αναφέρει ο Peter Stevenson, υπεύθυνος πολιτικής στην CIWF, σύμφωνα με το euronews. «Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό ενώ ο πλανήτης βιώνει μια τριπλή κρίση —κλιματική, βιοποικιλότητας και ρύπανσης— και όμως επιτρέπουμε τη σπάταλη εκατομμυρίων τόνων τροφής ετησίως για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ζώων εντατικής κτηνοτροφίας».
Η ανάλυση του CIWF αποκαλύπτει ότι 766 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών πάνε ετησίως για τη σίτιση βιομηχανικά εκτρεφόμενων ζώων, ποσότητα που ξεπερνά την σπατάλη τροφίμων από νοικοκυριά (631 εκατ. τόνοι), εστιατόρια (290 εκατ.) ή το λιανεμπόριο (131 εκατ.).
Η επιμονή αυτής της πρακτικής συμβάλλει επίσης στην υπερβολική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, δημιουργώντας περαιτέρω περιβαλλοντικά προβλήματα με συνέπειες για το έδαφος, τα ύδατα και τον αέρα. Στην Ευρώπη, τα δεδομένα της CIWF δείχνουν ότι 125 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών αναλώνεται σε ζωοτροφές ετησίως, ποσότητα που θα μπορούσε να θρέψει 247 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αν η ΕΕ άλλαζε αυτή την προσέγγιση, θα μπορούσε να ελευθερώσει 15 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης, ποσότητα περίπου ίση με την έκταση της Ελλάδας. Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση στις Η.Π.Α., όπου 160 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών προορίζονται για ζωοτροφές, ικανοί να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες 280 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η έκθεση επισημαίνει την αναποτελεσματικότητα της μετατροπής σιτηρών σε ζωική πρωτεΐνη. Για 100 θερμίδες δημητριακών που θα μπορούσαν να καταναλωθούν από ανθρώπους, η παραγωγή κρέατος προσφέρει μόλις 3 έως 25 θερμίδες. Αν δεν ληφθούν μέτρα, έως το 2040 η παγκόσμια ζήτηση για σιτηρά θα διπλασιαστεί για να υποστηρίξει το τρέχον μοντέλο.
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε δεσμευτικούς στόχους μείωσης της σπατάλης τροφίμων, στοχεύοντας σε 30% μείωση μέχρι το 2030 για το λιανικό εμπόριο, εστίαση και νοικοκυριά, και 10% για τη βιομηχανία τροφίμων. Ωστόσο, αυτοί οι στόχοι παραμένουν πολύ χαμηλότεροι από τις διεθνείς δεσμεύσεις που προβλέπουν 50% μείωση σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η CIWF προτείνει την υιοθέτηση αναγεννητικής γεωργίας και αλλαγή προσέγγισης, ώστε τα ζώα να τρέφονται μόνο με υπολείμματα καλλιεργειών, υποπροϊόντα ή τρόφιμα που δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Παράλληλα, καλεί τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τις επιδοτήσεις προς την εντατική κτηνοτροφία, προωθώντας πολιτικές που θα ευνοούν την τροφή για ανθρώπους αντί για ζωοτροφές. Όπως καταλήγει η έκθεση, «η μεταρρύθμιση του συστήματος παραγωγής τροφίμων δεν είναι απλώς ηθική επιταγή, αλλά αναγκαιότητα για την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων και το μέλλον του πλανήτη».
Διαβάστε ακόμη