Η παγκόσμια ενεργειακή αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σοβαρής αναταραχής, με το Ιράν έτοιμο να προχωρήσει στη χρόνια απειλή του να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, ως αντίκτυπο στις επιθέσεις από το Ισραήλ. Αυτή η θαλάσσια οδός θεωρείται κλειδί για τις ενεργειακές προμήθειες, καθώς σχεδόν το 20% των παγκόσμιων θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου διέρχονται από εκεί.
Επιπλέον, τα Στενά του Ορμούζ είναι ζωτικής σημασίας και για τις ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με το Κατάρ να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως. Το 2024, το Κατάρ είχε μερίδιο 18,8% στις παγκόσμιες εξαγωγές LNG, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Gas Union (IGU). Αν το Ιράν προχωρήσει σε κλείσιμο των Στενών, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν, πυροδοτώντας νέα ενεργειακή κρίση εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης λόγω του καλοκαιριού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διακοπές στην παραγωγή φυσικού αερίου του Ισραήλ, που ξεκίνησαν την Παρασκευή λόγω φόβων για ιρανικές επιθέσεις, πλήττουν σοβαρά την Αίγυπτο, η οποία εξαρτάται από τις ισραηλινές εξαγωγές. Η Energean, που δραστηριοποιείται στη θαλάσσια προμήθεια, πήρε την απόφαση να διακόψει τις εργασίες της στο κοίτασμα Karish μετά από οδηγία του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει την αιγυπτιακή ζήτηση για LNG από τις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό και τις τιμές.
Παρά ταύτα, το Argus Media ανέφερε ότι η Αίγυπτος μπορεί να μην δει σημαντική αύξηση στη ζήτηση για LNG, καθώς διαθέτει μόνο έναν ενεργό τερματικό σταθμό. Ωστόσο, αν οι ισραηλινοί προμηθευτές περιορίσουν τις παροχές τους, η Αίγυπτος σκοπεύει να επιτύχει πρόσβαση σε τρεις πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG, προσφέροντας έτσι ελπίδες για αυξημένες εισαγωγές.
Το ICIS επισημαίνει ότι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ είναι απίθανο, λόγω σοβαρών συνεπειών που θα είχε και για τη Κίνα, ωστόσο παραμένει μια πιθανότητα σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Η αγορά LNG παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με αγωνία, αναμένοντας μια κατάσταση αποκλιμάκωσης.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι, ιδίως η καταστροφή των ιρανικών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου. Οι επιθέσεις του Ισραήλ εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν σύμφωνα με τις οποίες αναμένονταν να επιλυθούν οι εντάσεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί ήδη αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και LNG. Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου Brent έφτασαν πάνω από 74 δολάρια ανά βαρέλι, με αύξηση άνω του 7%. Αντίστοιχα, ο ευρωπαϊκός δείκτης TTF για το φυσικό αέριο αύξησε την τιμή του στα 37,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από την καταγραφή σημαντικής αύξησης κατά τη διάρκεια της ημέρας.