Στην Ελλάδα, η εποχή των μετρητών φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν, καθώς οι συναλλαγές μέσω τραπεζικών καρτών και ψηφιακών μέσων πληρωμής κερδίζουν ολοένα περισσότερους υποστηρικτές, επηρεάζοντας σημαντικά την οικονομία.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ Α.Ε.), σχεδόν το 50% των πληρωμών πραγματοποιούνται πια ηλεκτρονικά. Η εντυπωσιακή αύξηση στις χρήσεις συσκευών POS, IRIS και ηλεκτρονικής τραπεζικής δείχνει πως βρισκόμαστε μια ανάσα από το σημείο όπου οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα ξεπεράσουν τα μετρητά, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε ένα-δύο χρόνια. Παράλληλα, αυτή η στροφή φέρνει επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία, μειώνοντας τη φοροδιαφυγή και προδιαγράφοντας δυνατότητες για ένα νέο «πλεόνασμα-έκπληξη» για το 2025.
Με αύξηση 158% στις πληρωμές μέσω καρτών από το 2019 έως το 2024, και μια εντυπωσιακή αύξηση 2.500% στις άμεσες πληρωμές μέσω IRIS, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι παύει να είναι πίσω στην κατηγορία των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ευρώπη. Φέτος, σχεδόν το 47% των καταναλωτικών δαπανών πραγματοποιούνται μέσα από ηλεκτρονικά κανάλια.
Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί μια ριζική ανατροπή στις συνήθειες των πολιτών και των επιχειρήσεων και ενισχύει την στρατηγική του οικονομικού επιτελείου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το 2024, τα επιπλέον έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφορικά με την αποφυγή απώλειας εσόδων λόγω των μετρητών. Η στροφή προς την ψηφιακή οικονομία ενισχύει τη ρύθμιση της παραοικονομίας, με προοπτική την περαιτέρω αναβάθμιση το 2025.
Η Ελλάδα πλέον δεν είναι ουραγός στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών. Την περίοδο 2019-2024, οι συναλλαγές με κάρτες αυξήθηκαν από 26,2 δισεκατομμύρια στα 67,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας σωρευτική αύξηση 158,3%, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι 63%. Το ποσοστό των πληρωμών με κάρτα στην ιδιωτική κατανάλωση έχει φτάσει το 41,4%, αφήνοντας πίσω τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 40,3% για το 2024.
Η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2025, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά ποσά των πληρωμών θα υπερβούν τα 73 δισεκατομμύρια ευρώ και να αντιστοιχούν στο 43% της ιδιωτικής κατανάλωσης. Μη παραλείπουμε πως οι αριθμοί αυτοί δεν συμπεριλαμβάνουν τις ηλεκτρονικές αγορές μέσω άμεσων τραπεζικών μεταφορών, κάτι που σημαίνει ότι η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Σε αυτό το πνεύμα, οι άμεσες πληρωμές μέσω IRIS αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της ηλεκτρονικής οικονομίας, με τις συναλλαγές τους τους πρώτους πέντε μήνες του 2025 να ανέρχονται σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, οι συνολικές ηλεκτρονικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών με κάρτες, θα ξεπεράσουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα προσδοκώμενα έσοδα για το δημόσιο είναι επίσης εντυπωσιακά, με εκτιμήσεις που μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025.
Ενώ οι πληρωμές μέσω καρτών εντυπωσιάζουν, το σύστημα IRIS εξελίσσεται ραγδαία. Οι συναλλαγές μέσω IRIS το 2024 έφτασαν τα 57,3 εκατομμύρια, αξίας 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο αριθμός των χρηστών ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια και οι e-shops που δέχονται IRIS αυξήθηκαν σημαντικά.
Η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του IRIS στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υποχρεώνει από το 2024 όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις να δέχονται IRIS, ενώ οι επιχειρήσεις πρέπει να ενσωματώσουν το σύστημα μέχρι το 2025.
Εν κατακλείδι, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης περιγράφει το IRIS ως «εθνικό πρωταθλητή» στον τομέα των άμεσων πληρωμών, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που προσφέρει για την ενίσχυση της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης:
Εξορύξεις βαθέων υδάτων: Η επόμενη διεθνής σύγκρουση θα γίνει για τα ορυκτά των ωκεανών (tweets)
Αθήνα – Θεσσαλονίκη τα φετινά success stories στον τουρισμό, πίεση στη Σαντορίνη
Αντώνης Καραδελόγλου (ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική): Leader στον χάλυβα με διαδρομή ενός αιώνα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα