Από σήμερα, οι εθελοντές πολιτικής προστασίας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για την έκδοση του δελτίου εθελοντή, εκμεταλλευόμενοι τη νέα υπηρεσία μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Αυτή η πρωτοβουλία προέρχεται από τη συνεργασία των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο να διευκολυνθεί η διαδικασία για τους εθελοντές και να αναδειχθεί η καίρια σημασία του εθελοντισμού στην πολιτική προστασία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα υπουργεία, η μείωση της γραφειοκρατίας είναι ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της καινοτομίας, καθώς και η εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της γνησιότητας των εγγράφων που εκδώνονται.
Η υπηρεσία απευθύνεται σε εθελοντές που ανήκουν σε οργανώσεις εγγεγραμμένες στο Ενιαίο Μητρώο Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας και είναι διαθέσιμη στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» στην υποενότητα «Εθελοντισμός» του gov.gr.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
1. Οι εθελοντές συνδέονται στην υπηρεσία χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TaxisNet, συμπληρώνουν την αίτηση και επιλέγουν την οργάνωση στην οποία ανήκουν.
2. Απαιτείται να έχουν αναρτήσει φωτογραφία τους στο myPhoto και να έχουν δώσει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις.
3. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της οργάνωσης επιβεβαιώνει τα στοιχεία και η αίτηση υποβάλλεται για έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Οι αιτούντες θα ενημερώνονται σχετικά με την εξέλιξη των αιτήσεών τους μέσω των στοιχείων επικοινωνίας που έχουν καταχωρίσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).
Το δελτίο πλέον εκδίδεται ψηφιακά και αναρτάται στη Θυρίδα του Πολίτη στο gov.gr, καθώς και στο Gov.gr Wallet. Φέρει έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό επαλήθευσης και QR code, καθώς και την προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η ανάπτυξη αυτής της υπηρεσίας υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Τεχνολογίας Υποδομών και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ-GRNET) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία.