Η NASA προετοιμάζεται να αποστείλει αποστολή στον αστεροειδή 16 Psyche, ο οποίος φημίζεται για την πλούσια περιεκτικότητά του σε πολύτιμα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, γεγονός που θα μπορούσε να μετατρέψει τον καθένα από τους ανθρώπους της Γης σε δισεκατομμυριούχο.
Αυτός ο αστεροειδής συνδυάζει χρυσό, σίδηρο, νικέλιο, πλατίνα και κοβάλτιο, δημιουργώντας την προοπτική ότι η αξία των μετάλλων του θα μπορούσε να υπερβεί το παγκόσμιο ΑΕΠ των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως και 100.000 φορές. Μια μικρή μόνο μερίδα αυτού του πλούτου θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία.
Ακολουθούν δέκα πιθανές συνέπειες αν η NASA καταφέρει να εξορύξει τον αστεροειδή και όλοι οι άνθρωποι γίνουν δισεκατομμυριούχοι.
Μαζικός πληθωρισμός και υποτίμηση του νομίσματος
- Η στρατηγική αυτή θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, καθώς η αύξηση του πλούτου θα προκαλέσει ραγδαία αύξηση στις τιμές και υποτίμηση των νομισμάτων. Η αγοραστική δύναμη θα υποστεί σοβαρή ήττα, με τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών να εκτοξεύονται.
- Όπως προαναφέρθηκε, οι κυβερνήσεις ενδεχομένως να αναγκαστούν να υποτιμήσουν τα νομίσματα ή να εκδώσουν νέα νομίσματα για να ρυθμίσουν την οικονομία. Αυτή η κατάσταση θα καθιστούσε τα υπάρχοντα νομίσματα, όπως το δολάριο, το ευρώ ή το γιεν, ξεπερασμένα.
Όταν κανείς δεν θέλει να δουλέψει
- Σε περίπτωση που η εργασία δεν ήταν απαραίτητη, πολλοί θα εγκατέλειπαν τις θέσεις εργασίας τους, με αποτέλεσμα εστιατόρια, εργοστάσια και δημόσιες υπηρεσίες να αδυνατούν να λειτουργήσουν. Ωστόσο, θα μπορούσε να αναπτυχθεί νέος τρόπος σκέψης στην επιχειρηματικότητα.
- Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ποιότητας ζωής, υπό τον όρο ότι θα υπήρχε επαρκής προσωπικό για να υποστηρίξει αυτές τις υπηρεσίες.
Νέα κοινωνικά πρότυπα, παλιές ανισότητες
- Η ανισότητα δεν θα εκλείψει αλλά θα μεταμορφωθεί. Ορισμένοι θα επενδύουν στρατηγικά, ενώ άλλοι θα ξοδεύουν απερίσκεπτα, με τις κοινωνικές διακρίσεις πιθανόν να εδράζονται σε ακόμη διαφορετικούς τομείς.
- Σε αυτόν τον κόσμο χωρίς οικονομική πίεση, τα κοινωνικά κριτήρια μπορεί να σχετίζονται περισσότερο με την επιρροή, τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία παρά με τα κεκτημένα.
Περιβάλλον, τεχνολογία και… χάος
- Η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, εκτός και αν συνοδευτεί από ριζικά μέτρα βιωσιμότητας.
- Η κατάργηση οικονομικών περιορισμών θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζική καινοτομία και ερευνητική προοπτική, οδηγώντας σε μια νέα εποχή για την τεχνολογία.
- Με τη διανομή πλούτου να διαφοροποιείται, οι παραδοσιακές μορφές εξουσίας ενδέχεται να αδυνατούν να διατηρήσουν τον έλεγχο, γεγονός που μπορεί να φέρει είτε δημοκρατικές εξελίξεις είτε κοινωνική αναταραχή.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ