Το 2023, οι πυρκαγιές στον Καναδά προκάλεσαν τη devastative καύση πάνω από 17 εκατομμύρια εκτάρια, καθιστώντας αυτή τη χρονιά από τις πιο δύσκολες στη πρόσφατη ιστορία. Η ένταση των εστιών ήταν τέτοια που έλιωσε το χρώμα των πυροσβεστικών οχημάτων και ο καπνός συνεχίστηκε να καίει υπόγεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η έντονη θερμότητα δημιούργησε ισχυρές ανοδικές ρεύματα αέρα που μετέφεραν μεγάλες ποσότητες πηκτών σωματιδίων, μεταξύ των οποίων και τον μαύρο άνθρακα, ο οποίος συμβάλλει στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.
Ο μαύρος άνθρακας, επίσης γνωστός ως αιθάλη, είναι ένα επικίνδυνο ρύπο που προέρχεται από τη μερική καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, όπως τα δέντρα. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας αναπνευστικά και καρδιοαγγειακά προβλήματα, ενώ συνιστά παράγοντα βραχυπρόθεσμης υπερθέρμανσης, καθώς απορροφά ηλιακή ακτινοβολία. Όταν εναποτίθεται σε χιόνι ή πάγο, μειώνει την ανακλαστικότητα της επιφάνειας και ενισχύει την απορρόφηση θερμότητας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Καναδά ταξίδεψε ακόμα και μέχρι τη Γροιλανδία, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες σχετικά με τις επιπτώσεις από τον μαύρο άνθρακα στην Αρκτική. Οι εναποθέσεις αυτού του ρύπου στην περιοχή μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία τήξης των πάγων, δημιουργώντας επικίνδυνους φαύλους κύκλους υπερθέρμανσης.
Η Σάρα Σμιθ, ατμοσφαιρική φυσικός στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, έχει εστιάσει την έρευνά της στις πυρκαγιές του 2023 προκειμένου να αξιολογήσει τη σημασία των σωματιδίων αυτών στο παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας. Οι πρώτες της αγωνίες υποδεικνύουν αυξημένα επίπεδα πυκνότητας αερολυμάτων, με την ομάδα της να εξετάζει αν υπήρξε άνοδος στη συγκέντρωση σωματιδίων κοντά στο έδαφος στη Γροιλανδία τον Ιούνιο του 2023, κάτι που θα μπορούσε να καταδείξει άμεση επίπτωση στον πάγο.
Οι ειδικοί ανησυχούν για την εμφάνιση νέων φαύλων κύκλων: η εναπόθεση μαύρου άνθρακα μειώνει την ανακλαστικότητα του πάγου, οδηγώντας σε ταχύτερη τήξη και δημιουργία σκοτεινών επιφανειών που απορροφούν περισσότερη θερμότητα. Στο διάστημα αυτό, η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών στον Αρκτικό Κύκλο παρουσιάζουν αυξητική τάση, γεγονός που ενισχύεται λόγω της κλιματικής αλλαγής και της επέκτασης της δενδρώδους βλάστησης προς βόρεια.
Οι κύριες πηγές μαύρου άνθρακα στην Αρκτική προέρχονται από την καύση υπολειμμάτων αερίων σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τις ναυτιλιακές εκπομπές και τις δασικές πυρκαγιές. Αν και υπάρχουν πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών, όπως η απαγόρευση βαρέων καυσίμων στη ναυτιλία της Αρκτικής από το 2024, η γενική τάση υποδηλώνει αύξηση. Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, κυρίως στις ευρωπαϊκές και ρωσικές χώρες, ώστε να περιοριστεί η επιτάχυνση της υπερθέρμανσης στην πιο ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής Drew Shindell από το Πανεπιστήμιο Duke, «η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική και η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται οι αλλαγές μας οδηγούν πέρα από ό,τι έχουμε δει τα τελευταία χιλιάδες χρόνια».
Διαβάστε ακόμη