Ποια είναι η εκτίμηση της νεολαίας σχετικά με την ηλικία που κάποιος θεωρείται «γέρος»; Μια πρόσφατη έρευνα που έχει γίνει viral στα social media φέρνει στο φως τις αγωνίες και τις απόψεις της Gen Z, αποκαλύπτοντας ότι η αντίληψη για την «γήρανση» έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά.
Μια μελέτη από την πλατφόρμα EduBirdie, που περιλάμβανε 2.000 συμμετέχοντες ηλικίας 13-35 ετών, παρουσίασε αποτελέσματα που προκαλούν αίσθηση: η Gen Z αξιολογεί πως η πορεία προς την «ωριμότητα» αρχίζει νωρίτερα από ότι πολλοί περιμέναμε.
Αναλυτικά, οι απαντήσεις που έλαβαν οι ερωτηθέντες περιλαμβάνουν:
Για αυτούς που βρίσκονται πάνω από τα 30, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η Gen Z έχει αλλιώτικη αντίληψη για το πότε ξεκινά η «γηρασμένη» ζωή.
Οι αντιφάσεις ανάμεσα στις γενιές δεν είναι καινούριες, και η συζήτηση για το πότε κάποιος είναι “μεγάλος” φέρνει συναισθηματική φόρτιση:
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 33% της Gen Z αναγνωρίζει πως η ηλικία δεν καθορίζει την επιθυμία ή την γοητεία, ενώ το 44% των Millennials συμφωνεί με αυτήν την άποψη.
Η έρευνα αποκάλυψε πως η αντίληψη για το γήρας διαφοροποιείται ανάλογα με τη γενιά. Με influencers σε νεαρή ηλικία να ανησυχούν για ρυτίδες και TikTokers να μιλούν για «κρίση στα 25», η νέα γενιά φαίνεται να διανύει τη ζωή της με έντονα και αγχώδη συναισθήματα σχετικά με το χρόνο.
Η άποψη που έχουν για την ηλικία σχετίζεται όχι μόνο με τη βιολογία, αλλά και με κοινωνικές πιέσεις, την εικόνα στα social media και τη σύγκριση με άλλους. Αυτό καθιστά αρκετούς Millennials, και πιο συγκεκριμένα τους 30άρηδες, να αισθάνονται την ανάγκη να αποδείξουν ότι είναι ακόμα «μέσα στο παιχνίδι».
Παρά τα ευρήματα της έρευνας, μία αλήθεια παραμένει: η νεότητα δεν μετριέται μόνο σε χρόνια, αλλά και σε τρόπο ζωής, σκέψης και αντίληψης. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί νέοι 30άρηδες και 40άρηδες αποδεικνύουν καθημερινώς ότι η “παλιά σχολή” μπορεί να παραμένει συναφής.
Έτσι, αν είσαι 35+ και μόλις διάβασες αυτές τις γραμμές, ηρεμήσου: σύμφωνα με κάποιους, μπορεί να θεωρείσαι «παλιός», αλλά σίγουρα είσαι πιο σοφός.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ