free counter Η κυπριακή πλευρά και οι προκλήσεις του Great Sea Interconnector: Τι να περιμένουμε | Briefly.gr

Η κυπριακή πλευρά και οι προκλήσεις του Great Sea Interconnector: Τι να περιμένουμε

ΕΝΕΡΓΕΙΑ25 Ιουνίου, 2025

Αν και προς το παρόν δεν παρατηρούνται ενδείξεις για την επανέναρξη των ερευνών σχετικά με το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου, σε διπλωματικό επίπεδο αναφέρεται ότι το έργο εξακολουθεί να έχει προοπτικές. Κατά πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ορατότητα για μια «ξαφνική λύση» σε επίπεδο διπλωματίας, που ενδεχομένως θα οδηγήσει στην έκδοση navtex και στην αναβίωση των δραστηριοτήτων των ερευνητικών σκαφών. Η δυνατότητα αυτής της εξέλιξης εξαρτάται από τη βούληση που έχουν εκφράσει κατά καιρούς οι ελληνικές και κυπριακές αρχές. Οι ίδιες πηγές τονίζουν στο energygame.gr ότι θα πρέπει επίσης να υπάρξει μια σαφής δήλωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποθέτουν ότι η στρατηγική της Τουρκίας μπορεί να περιλαμβάνει καθυστερήσεις. Το ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector παραμένει σε ισχύ, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται εξασφαλισμένο, καθώς οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις ενδέχεται να αποθαρρύνουν πιθανούς επενδυτές.

Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την ενεργειακή ασφάλεια και την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακό κόμβο. Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, επανέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση του έργου. «Η πρόθεση και η βούλησή μας να προχωρήσει αυτό το έργο είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η υποστήριξη για τη διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ φαίνεται να ενισχύεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Υπουργών Ενέργειας των MED9 στη Σλοβενία. Η MED9, που περιλαμβάνει τις εννέα χώρες του νότιου τμήματος της Ευρώπης, έχει ως στόχο τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας και την κατάλληλη προώθηση της Μεσογείου ως κέντρο πράσινης ενέργειας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το energygame.gr, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αναδείξει το ζήτημα της συνέχισης των ερευνών και του έργου συνολικά στην Ε.Ε. από τις αρχές του έτους έχουν συναντήσει αντιστάσεις. Παρά τα διαρκή παρασκήνια και τις δηλώσεις από την τουρκική πλευρά που θεωρούν το έργο ως πρόκληση και μέσο αποκλεισμού της Τουρκίας από την ενεργειακή εξίσωση, η κατάσταση φαίνεται να έχει εισέλθει σε φάση «πάγου».

Στο μεταξύ, οι επαφές μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και της ΡΑΕΚ συνεχίζονται. Σημειώνεται ότι στην τελευταία σύσκεψη η συζήτηση επικεντρώθηκε σε οικονομικά ζητήματα, όπως το κόστος που προέκυψε από τις τρέχουσες έρευνες με τη συμμετοχή των ερευνητικών σκαφών.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων του αναθεωρημένου εσόδου του ΑΔΜΗΕ για φέτος, το οποίο θα περιλαμβάνει και ένα τμήμα των δαπανών που αφορούν το έργο. Το συγκεκριμένο κόστος, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί κατά 37% από τους καταναλωτές στην Ελλάδα και κατά 63% από τους καταναλωτές στην Κύπρο, σε διάρκεια 35 ετών.

Διαβάστε ακόμη

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...