free counter Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η αντίκτυπός της σε οικονομία και τουρισμό: Ανάλυση στελεχών της αγοράς | Briefly.gr

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η αντίκτυπός της σε οικονομία και τουρισμό: Ανάλυση στελεχών της αγοράς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ29 Ιουνίου, 2025

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, κυρίως η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, έχει εγείρει ανησυχίες στους επιχειρηματικούς κύκλους για τον αντίκτυπο στην οικονομία, το εμπόριο, τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό. Ειδικότερα, ο Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος της EY Ελλάδος και Επικεφαλής της EY-Parthenon στην Ελλάδα, δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθούν οι πλήρεις συνέπειες της αντιπαράθεσης. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και οι εξελίξεις συνεχώς μεταβάλλονται» τόνισε, προσθέτοντας ότι η κρίση φαίνεται να αποκλιμακώνεται λόγω της ήπιας αντίδρασης του Ιράν, προσαρμοσμένης ώστε να μην πλήξει άμεσα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή. Παρατήρησε επίσης ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει μετά την ιρανική επίθεση σε αμερικανικές βάσεις στο Κατάρ, γεγονός που ερμηνεύει ως ένδειξη για τυχόν κατάπαυση πυρός.

Ο Ιωσηφίδης επισήμανε ότι ένα σενάριο που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση είναι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια θαλάσσια διακίνηση πετρελαίου, καθώς μέσω αυτών περνά το 20% του συνολικού εμπορίου. Οποιαδήποτε διαταραχή σε αυτές τις ροές σίγουρα θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών. «Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από εισαγωγές ενέργειας, αυτό θα σήμαινε υψηλότερο κόστος καυσίμων και αντίκτυπο στην αγορά» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι μια ενδεχόμενη διακοπή της ναυσιπλοΐας θα μπορούσε να πλήξει και την ελληνική ναυτιλία, με συνέπειες όπως αύξηση των ασφαλίστρων και της λειτουργικότητας.

Η ετήσια έκθεση της EY-Parthenon, η οποία έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα, ανέφερε ότι το 2025 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σημαντικές πολιτικές αλλαγές, προειδοποιώντας για μια πιθανή κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Έγνοια για τον τουρισμό

Ο τουρισμός, που αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας, είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε γεωπολιτικές κρίσεις. «Η γενικότερη γεωπολιτική ανασφάλεια μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση για ταξίδια σε περιοχές όπως η Ελλάδα, με τις αυξήσεις στα καύσιμα να καθιστούν τα αεροπορικά εισιτήρια ακριβότερα», τόνισε ο Ιωσηφίδης. Αν και οι ταξιδιώτες έχουν ήδη προχωρήσει σε κρατήσεις, η αρνητική ψυχολογία ενδέχεται να περιορίσει την ταξιδιωτική δαπάνη.

Μια άμεση συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η αύξηση των ακυρώσεων από Ισραηλινούς τουρίστες, με πολλές πτήσεις να έχουν ακυρωθεί ή να περιορίζονται. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και θετικά σημεία, όπως η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι και η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 10,6% τους πρώτους μήνες του έτους.

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, από την πλευρά της, εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν αβεβαιότητα στο ταξιδιωτικό κοινό. «Η Ελλάδα και ειδικά η Αθήνα έχουν αντέξει σε δύσκολες περιόδους, αλλά είναι αναγκαία η προετοιμασία για την αντιμετώπιση κρίσεων», δήλωσε η ΕΞΑ.

Τέλος, οι πρώτες ημέρες του 2025 έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού στην Αθήνα, με αύξηση της πληρότητας και των εσόδων στα ξενοδοχεία, γεγονός που δείχνει μια αισιόδοξη πορεία εν μέσω κρίσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Αθήνα – Θεσσαλονίκη τα φετινά success stories στον τουρισμό, πίεση στη Σαντορίνη

Οι Έλληνες αφήνουν στην άκρη τα μετρητά και πληρώνουν ηλεκτρονικά και με κάρτες

Αντώνης Καραδελόγλου (ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική): Leader στον χάλυβα με διαδρομή ενός αιώνα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...