free counter Η Κίνα χειρίζεται τις σπάνιες γαίες για να ελέγξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία | Briefly.gr

Η Κίνα χειρίζεται τις σπάνιες γαίες για να ελέγξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία

ΕΝΕΡΓΕΙΑ24 Ιουνίου, 2025

Η κρίση που προκλήθηκε από την Κίνα όσον αφορά τις πρώτες ύλες για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες δείχνει να επιδεινώνεται. Η Πεκίνο καθυστερεί και περιορίζει την εξαγωγή κρίσιμων βιομηχανικών μετάλλων, ιδιαίτερα των σπάνιων γαιών, γεγονός που έχει βρει απροετοίμαστες πολλές γερμανικές εταιρείες. Σημαντικά εξαρτήματα που λείπουν επηρεάζουν ήδη την παραγωγή, με κάποιες επιχειρήσεις να αναγκάζονται να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους, όπως αποκαλύπτει η Handelsblatt από πηγές κοντά στην κυβέρνηση και τη βιομηχανία.

Διάφοροι τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία, η ιατρική τεχνολογία, και η αυτοκινητοβιομηχανία αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Από το Απρίλιο, τα μέτρα ελέγχου εξαγωγών που εφαρμόζει το Πεκίνο σε επτά βασικά βιομηχανικά μέταλλα έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετες προκλήσεις. Οι υψηλής απόδοσης μαγνήτες, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για ηλεκτρικές μονάδες κίνησης, έχουν αρχίσει να λείπουν από τις αγορές, καθώς τα αποθέματα που είχαν συσσωρευτεί ανατρέπουν.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη», δήλωσε ο Jens Eskelund, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Πεκίνο, σημειώνοντας πως αρκετές εταιρείες έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή. Προβλήματα υπάρχουν και στους διαλόγους της γερμανικής κυβέρνησης με την Κίνα, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Στελέχη της βιομηχανίας θεωρούν τους ελέγχους εξαγωγών ως εργαλείο πίεσης από το Πεκίνο, στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι αυτού του σεναρίου υπήρχαν και είχαν επισημανθεί από εμπειρογνώμονες εδώ και χρόνια.

Προβλήματα στον αμυντικό τομέα

Η αμυντική βιομηχανία πλήττεται επίσης σοβαρά. Από το 2023, οι κινεζικές αρχές έχουν περιορίσει την εξαγωγή υλικών όπως η νιτροκυτταρίνη, η οποία είναι κρίσιμη για την παραγωγή πυρομαχικών. Οι προμήθειες γερμανίου, αναγκαίες για τη νυχτερινή όραση, έχουν σχεδόν σταματήσει, σύμφωνα με εκπρόσωπο γερμανικής αμυντικής εταιρείας. Μια πρόσφατη συνάντηση με Ευρωπαίους προμηθευτές και το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν κατέληξε σε λύση.

Ενώ οι επίσημες αιτίες για τις καθυστερήσεις σχετίζονται με τη συμφόρηση αδειοδοτήσεων, οι επιχειρηματικές παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι αυτό χρησιμοποιείται στρατηγικά. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως υπογραμμίζουν πολλοί εκπρόσωποι, ελπίζουν σε κοινές ενέργειες με την Κίνα για την επίλυση του ζητήματος των εξαγωγών.

Στρατηγικές Χρήσεις Σπάνιων Γαιών

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Κίνα, έχει διαφανεί ότι το Πεκίνο επιθυμεί την ένταξη των ευρωπαϊκών ελέγχων εξαγωγών στις συνομιλίες. Για ανταλλάγματα, απαιτεί τη χαλάρωση περιορισμών για την εξαγωγή προηγμένης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων για την παραγωγή τσιπ. Ωστόσο, η κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με τις αιτίες των προβλημάτων, παραπέμποντας στην αβεβαιότητα των διαδικασιών.

Η γερμανική κυβέρνηση παίρνει σοβαρά την κατάσταση, με υπουργεία να εργάζονται για τη στήριξη των εφοδιαστικών αλυσίδων και την άρση των περιορισμών όσο το δυνατόν συντομότερα. Η ανάγκη για σταθερότητα και αξιοπιστία στις αλυσίδες προμήθειας υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής υπερβολικών εξαρτήσεων από μεμονωμένους προμηθευτές.

Μακροχρόνιες Αντιφάσεις

Η εξάρτηση της γερμανικής βιομηχανίας από τις κινεζικές προμήθειες είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 92% των μόνιμων μαγνητών που περιέχουν σπάνιες γαίες θα προέρχονται από την Κίνα την ερχόμενη χρονιά. Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες για διαφοροποίηση στις προμήθειες δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Προβλήματα όπως η αποκλειστική χρήση σπάνιων γαιών από την Κίνα για πολιτικούς σκοπούς έχουν φανεί και στο παρελθόν, όπως στην περίπτωση διαμάχης με την Ιαπωνία το 2010, όπου το Πεκίνο είχε σταματήσει τις εξαγωγές.

Στις τρέχουσες συνομιλίες, παρά τις χορηγήσεις κάποιων αδειών, η κατάσταση παραμένει ασφυκτική, με τις επιχειρήσεις να προειδοποιούν για πιθανές καθυστερήσεις παραγωγής και αναστολές.

O επικεφαλής του Επιμελητηρίου της ΕΕ προειδοποιεί ότι οι ήδη χορηγούμενες άδειες είναι δυσανάλογες με τις ανάγκες των εταιρειών, που πλήττονται από τη γραφειοκρατία που συνοδεύει την έκδοση αδειών.

Στρατηγική και Πολιτική Στήριξη

Η ενίσχυση της ανακύκλωσης των σπάνιων γαιών και η δημιουργία εναλλακτικών πηγών προμήθειας είναι απαραίτητες. Εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται σε αντίκτυπο από τις κρατικές επιδοτήσεις στην Κίνα, είναι απαραίτητη μια στρατηγική συνεργασία πολιτικής και βιομηχανίας.

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...