free counter Η γήρανση του πληθυσμού: Μια νέα αφετηρία για ανάπτυξη και ευημερία | Briefly.gr

Η γήρανση του πληθυσμού: Μια νέα αφετηρία για ανάπτυξη και ευημερία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ13 Ιουλίου, 2025

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τη γήρανση του πληθυσμού σε ευκαιρία ανάπτυξης. Καθώς η Ευρώπη γερνά διαρκώς και οι πληθυσμοί της μειώνονται, η Ελλάδα εστιάζει στην Ασημένια Οικονομία (Silver Economy), μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που στηρίζεται στις ανάγκες των ευκατάστατων ηλικιωμένων, αναμένοντας ότι αυτή η αγορά θα ξεπεράσει τα 7 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030 στην ευρωπαϊκή κλίμακα.

Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν ήδη φέρει πάνω από 1.000 ξένους συνταξιούχους στην Ελλάδα, οι οποίοι επιλέγουν να ζήσουν εδώ καταναλώνοντας το εισόδημά τους, το οποίο φτάνει περίπου τις 100.000 ευρώ ανά άτομο ετησίως. Αυτή η τάση θα μπορούσε να καταστεί ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της χώρας μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, στο συνέδριο CEPR «Economics of Longevity and Ageing». Σύμφωνα με τον υπουργό, πάνω από το 50% των παιδιών που γεννιούνται σε ανεπτυγμένες χώρες σήμερα αναμένεται να ζήσουν πάνω από 100 χρόνια, γεγονός που θα επηρεάσει τα οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα των χωρών.

### Τα πρώτα απτά αποτελέσματα

Η στρατηγική της Ελλάδας για την αξιοποίηση του δημογραφικού προβλήματος φαίνεται να αποδίδει καρπούς μέσω συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων. Το άρθρο 5Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που σχεδιάστηκε το 2021, προσφέρει υψηλά κίνητρα σε ξένους συνταξιούχους, με φορολογία μόλις 7% στα εισοδήματα από το εξωτερικό για 15 χρόνια, εάν μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Οι αριθμοί έδειξαν, μέχρι το 2023, 571 ξένους συνταξιούχους, οι οποίοι δήλωσαν συνολικά 52,6 εκατομμύρια ευρώ, πληρώνοντας 3,7 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους στην Ελλάδα.

Η τάση αυτή είναι ελκυστική κυρίως για υψηλά εισοδήματα που υπόκεινται σε πιο αυστηρή φορολογία στις χώρες τους. Για το έτος 2024, άλλοι 478 συνταξιούχοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με δηλωθέν εισόδημα 47 εκατομμυρίων ευρώ.

### Οικονομική μπίζνα

Η στρατηγική της Ασημένιας Οικονομίας δεν περιορίζεται μόνο στα φορολογικά κέρδη για το κράτος. Αν η Ελλάδα μπορέσει να καθιερωθεί ως προορισμός για συνταξιούχους, θα μπορούσε να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας. Στην περίπτωση που αποκτήσει το 15% της αγοράς δεύτερης κατοικίας, θα απαιτηθούν 400.000 νέες κατοικίες μέσα σε 20 χρόνια, επιφέροντας σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η ανάπτυξη του Silver Tourism μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ και 173.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς ολοένα και περισσότεροι ηλικιωμένοι ταξιδιωτές θα επιλέγουν την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο, εάν αξιοποιήσει σωστά την ανάπτυξη της Ασημένιας Οικονομίας, θεωρώντας ότι υπάρχουν σημαντικά παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Η αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών μπορεί να δημιουργήσει ραγδαία θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, δεδομένων των αυξανόμενων αναγκών και δαπανών των ηλικιωμένων.

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...