Στη νέα εποχή της οικονομικής παρακολούθησης μπαίνει η Ελλάδα με την απόφαση της ΑΑΔΕ να ενεργοποιήσει μία καινοτόμο πλατφόρμα για την ψηφιακή καταγραφή των ύποπτων συναλλαγών. Η πλατφόρμα, διαθέσιμη ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου https://aml‑stats.apps.gov.gr, θα συγκεντρώνει δεδομένα από επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τέτοιες συναλλαγές, εξασφαλίζοντας τη στατιστική τους παρακολούθηση και τη δημιουργία προφίλ κινδύνου σύμφωνα με τη νομοθεσία που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
Η νέα αυτή υποδομή θα αφορά επαγγελματίες όπως δικηγόρους, λογιστές, μεσίτες και συμβολαιογράφους, οι οποίοι θα υποβάλλουν τις αναφορές τους μέσω του συστήματος goAML. Μέσω της πλατφόρμας, θα καταγράφονται στοιχεία όπως ο αριθμός και η φύση των συναλλαγών, καθώς και η γεωγραφική τους κατανομή. Αυτό θα επιτρέψει σε κάθε επαγγελματικό τομέα να αποκτήσει μία στατιστική αναπαράσταση του κινδύνου εμπλοκής του σε οικονομικά αδικήματα.
Τα αποτελέσματα θα παρέχουν στους εποπτικούς φορείς, όπως η ΑΑΔΕ και η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη συμμόρφωση των επαγγελματιών με τις νομικές απαιτήσεις καθώς και την πιθανότητα εκτροπής τους από τους κανονισμούς του κλάδου. Καθώς κάθε επαγγελματίας θα σχηματίσει ένα προφίλ κινδύνου, η ανάλυση αυτή δεν θα επιφέρει αυτόματες ποινές αλλά θα κατευθύνει τις ελεγκτικές διαδικασίες.
Η πλατφόρμα αυτή, όπως τονίζεται, δεν έχει κατασταλτικό χαρακτήρα αλλά επικεντρώνεται στην ανίχνευση ανωμαλιών. Οι ελεγκτές θα μπορούν να παρακολουθούν την υποβολή δηλώσεων από επαγγελματίες, εντοπίζοντας εκείνους που υποβάλλουν συστηματικά τις ίδιες πληροφορίες ή αποφεύγουν να υποβάλλουν δηλώσεις.
Επιπλέον, η πρόσβαση στην πλατφόρμα θα είναι ελεγχόμενη, με αυστηρές οδηγίες για την προστασία των δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι δεν θα καταχωρούνται στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης. Ωστόσο, η στατιστική απεικόνιση της συμπεριφοράς των επαγγελματιών αναμένεται να δημιουργήσει έναν νέο δείκτη συμμόρφωσης που μπορεί να συνδεθεί με μελλοντικές αξιολογήσεις κινδύνου.
Η εν λόγω πρωτοβουλία προστίθεται στη σειρά ψηφιακών εργαλείων που υλοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη συνολική καταγραφή των οικονομικών κινήσεων στην αγορά. Με αυτή την κίνηση, επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι καμία ύποπτη δραστηριότητα δεν θα διαφεύγει της προσοχής.