free counter Η Ελλάδα μεταμορφώνεται: Από το αδύναμο κρίκο σε φάρο επιτυχίας, αναλύει το ARD | Briefly.gr

Η Ελλάδα μεταμορφώνεται: Από το αδύναμο κρίκο σε φάρο επιτυχίας, αναλύει το ARD

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17 Ιουλίου, 2025

«Η Ελλάδα: Από το προβληματικό παιδί σε παράδειγμα προς μίμηση» είναι ο τίτλος ενός ρεπορτάζ του γερμανικού δημόσιου καναλιού ARD, το οποίο αποτυπώνει τη θετική πορεία της χώρας, η οποία αφήνει πίσω της την οικονομική κρίση και παρέχει αξιόλογες επενδυτικές προοπτικές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο «μάθημα» που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στη Γερμανία, κυρίως αναφορικά με τη ψηφιακή μετάβαση και την επαγγελματική νοοτροπία.

«Ήλιος, παραλία, γαλάζια θάλασσα και όμορφα μικρά νησιά» – αυτά αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Ο Κρίστιαν Κοπφ, επικεφαλής των ομολόγων στην Union Investment, σημειώνει ότι «το 30% του ΑΕΠ της εξαρτάται από τον τουρισμό», υποδεικνύοντας τη σημαντική συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα μοιάζει με τη Φλόριντα της Ευρώπης, προσελκύοντας ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν σε ένα όμορφο περιβάλλον».

Ενθύμηση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, ο Κοπφ αναφέρει ότι «η Ελλάδα βίωσε μια μεγάλη κρίση το 2011, όταν οι ξένοι επενδυτές απέσυραν την εμπιστοσύνη τους εξαιτίας του υπερβολικού χρέους και του υψηλού ελλείμματος». Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ο κύριος επενδυτής στην ελληνική αγορά.

«Μετά από μια αθέτηση πληρωμών και πολλές έκτακτες χρηματοδοτήσεις, η χώρα έχει πλέον βελτιώσει τη θέση της». Αυτή η δήλωση του Μάριαν Βεντ, επικεφαλής του γραφείου Αθήνας του Ιδρύματος Konrad Adenauer (KAS), αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα, όπου η Ελλάδα επενδύει στην υποδομή της, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις. Σημαντικός παράγοντας είναι η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Boehringer Ingelheim, η οποία συνεισφέρει το 1% στο ΑΕΠ, με τις γερμανικές εταιρείες να αντιπροσωπεύουν γύρω στο 5%. Ο Βεντ επισημαίνει ότι «η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής με ποσοστό 20%, με την Ιταλία να ακολουθεί».

Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται, με πρόβλεψη ανάπτυξης 2,3% για το 2024, κυρίως λόγω της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και της ανάδειξης της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου με το λιμάνι του Πειραιά, γεγονός που την καθιστά στρατηγικής σημασίας για τις αγορές των Βαλκανίων. Ο Βεντ αναφέρει ότι «οι Κινέζοι έχουν εκμεταλλευτεί στρατηγικά το λιμάνι», συμπληρώνοντας ότι η ιδιωτικοποίησή του κατά τη διάρκεια της κρίσης φάνηκε βραχυπρόθεσμα περιοριστική.

«Τι μπορεί να διδαχθεί από την Ελλάδα; Απλώς προχωρήστε!» αναφέρεται από τη ρεπόρτερ του ARD, τονίζοντας τη μεγάλη αύξηση των τουριστών και θέτοντας το πλαίσιο των 40 εκατομμυρίων αφίξεων πέρυσι. Ο Βεντ επισημαίνει την ψηφιοποίηση ως κλειδί στην επιτυχία, προσδιορίζοντας ότι «η μετάβαση αυτή έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής». Οι Έλληνες, συνεχίζει, έχουν πλέον περισσότερη εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα και μια ανοιχτή προσέγγιση σχετικά με καινούργιες πρωτοβουλίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι «η ελληνική νοοτροπία είναι να ξεκινούν και να λύνουν προβλήματα στην πορεία», σε αντίθεση με την περισσότερη προσεκτική προσέγγιση των Γερμανών.

Αξιοσημείωτη η προοπτική που παρουσιάζει η Ελλάδα ως μονοπάτι ανάπτυξης, θέτοντας σε προτεραιότητα την κάθετη ψηφιοποίηση και τις στρατηγικές επενδύσεις.

Sidebar
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...