Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τμήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι έτοιμο να ανακοινώσει την Τετάρτη μια σοβαρή συμβουλευτική γνωμοδότηση, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη διεθνή πολιτική για το περιβάλλον και το κλίμα. Αν και η γνωμοδότηση δεν είναι νομικά δεσμευτική, αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή στις μελλοντικές αποφάσεις σχετικές με τις κλιματικές υποθέσεις, όπως επισημαίνουν νομικοί αναλυτές, σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters.
Ο Payam Akhavan, καθηγητής διεθνούς δικαίου, τόνισε τη σπουδαιότητα αυτής της διαδικασίας, δηλώνοντας: «Η συμβουλευτική γνωμοδότηση είναι ίσως η πιο σημαντική στην ιστορία του δικαστηρίου, διότι αποσαφηνίζει τις υποχρεώσεις του διεθνούς δικαίου για την αποφυγή καταστροφικών ζημιών που θα έθεταν σε κίνδυνο την επιβίωση της ανθρωπότητας».
Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων ακροάσεων τον Δεκέμβριο, ο Akhavan εκπροσώπησε χώρες με χαμηλό ύψος, όπως μικρά νησιωτικά κράτη, τα οποία απειλούνται άμεσα από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Περισσότερες από εκατό χώρες και διεθνείς οργανισμοί συμμετείχαν στη διαδικασία, καταθέτοντας τις απόψεις τους σχετικά με τις ερωτήσεις που έθεσε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προς τους δικαστές.
Οι κεντρικές ερωτήσεις περιλάμβαναν τις νομικές υποχρεώσεις των χωρών για την προστασία του κλίματος από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις νομικές συνέπειες που προκύπτουν από την καταστροφή του κλιματικού συστήματος. Οι πλούσιες χώρες του Παγκόσμιου Βορρά υποστήριξαν ότι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, θα πρέπει να καθορίζουν τις ευθύνες τους.
Αντίθετα, οι αναπτυσσόμενες χώρες και τα μικρά νησιωτικά κράτη τόνισαν την ανάγκη για αυστηρότερες δράσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις για τον περιορισμό των εκπομπών, υποστηρίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι ρύποι οφείλουν να παρέχουν οικονομική στήριξη.