Νέες Ρυθμίσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο τη μείωση των φόρων για περίπου 700.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Μετά τις αλλαγές που εισήχθησαν το 2024 στο καθεστώς της τεκμαρτής φορολόγησης και την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αναμένονται περαιτέρω βελτιώσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2026. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα είναι στοχευμένες, αποφεύγοντας αποφάσεις όπως γενικές μειώσεις ποσοστών στα τεκμήρια, και θα εκτελούνται εφόσον οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο νέο ελεγκτικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την ψηφιακή τιμολόγηση και τη χρήση του myDATA.
Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σκοπεύει να επιλύσει ζητήματα που προήλθαν από την αρχική εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, επιδιώκοντας αλλαγές που δεν θα θίγουν την αποτελεσματικότητα της μεταρρύθμισης στο πεδίο της φοροδιαφυγής.
Η παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Οι αποφάσεις θα βασιστούν στα αποτελέσματα των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Αλλαγές θα γίνουν εκεί που κριθεί αναγκαίο για να περιοριστούν στρεβλώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 880 ευρώ από την 1η Απριλίου 2025, γεγονός που θα οδηγήσει και σε αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος.
Στο οικονομικό επιτελείο καταφθάνουν αιτήματα από επαγγελματικούς φορείς που αναφέρονται σε ιδιαιτερότητες, όπως οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων. Υπό εξέταση βρίσκονται ζητήματα όπως:
■ Τεκμήριο ανά επιχείρηση
Ένα από τα πιο έντονα ζητήματα αφορά την εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι ένας επαγγελματίας με περισσότερες από μία επιχειρήσεις μπορεί να καταλήξει να φορολογείται βάσει ενός υψηλότερου τεκμηρίου από αυτά που πράγματι κερδίζει συνολικά.
Αυτό προκαλεί ανισορροπίες και μπορεί να αποθαρρύνει τους επαγγελματίες από το να επενδύσουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους. Ως εκ τούτου, εξετάζεται αν πρέπει να καταστεί εφικτή η ενιαία φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις ενός επαγγελματία.
■ Ανισότητες μεταξύ εισοδημάτων
Άλλες ενστάσεις προέρχονται από τα εισοδήματα που δεν μειώνουν το τεκμαρτό εισόδημα, εφόσον αυτά δεν περιλαμβάνουν έσοδα από ενοίκια και τόκους, οδηγώντας σε διπλή φορολόγηση για επαγγελματίες με διαφορετικές πηγές εισοδήματος.
Η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές συνθήκες των επιχειρήσεων, ώστε να αποφευχθεί η αδικία.
Αλλαγές που εξετάζονται περιλαμβάνουν:
■ Αυξήσεις εκπτώσεων για νέες επιχειρήσεις: προτείνεται να αυξηθούν οι εκπτώσεις για επαγγελματίες χωρίς υπαλλήλους μετά την 4η τους χρονιά.
■ Αναπροσαρμογή του κριτηρίου του ΚΑΔ: τροποποιήσεις προτείνονται σχετικά με το τζίρο, ώστε να μη δαπάνη ένας επιχειρηματίας που υπερβαίνει τον μ.ο. του κλάδου να επιβαρύνεται συνεχώς.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Αύγουστο και θα βασιστούν στην ανάγκη να περιοριστούν οι αδικίες, ενώ ο στόχος παραμένει η φοροελάφρυνση της μεσαίας τάξης, με πιθανές μειώσεις φορολογικών συντελεστών.
Σε βάθος διετίας, η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος, εφόσον διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της ηλεκτρονικής καταγραφής φορολογικών στοιχείων μέσω του myDATA.
Ωστόσο, το υπάρχον σύστημα ελέγχων δεν μπορεί να καλύψει όλες τις «μαύρες» συναλλαγές, κυρίως τις μετρητών, καθυστερώντας την πλήρη εξάλειψη των τεκμηρίων. Παρά τον περιορισμό των αποκλίσεων, οι προκλήσεις παραμένουν, και αναμένονται οι αρνητικές επιπτώσεις που συνοδεύονται από τις τρέχουσες μορφές φορολόγησης.
Σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία του 2024, το 56% των ελεύθερων επαγγελματιών ανήκαν στο καθεστώς των τεκμηρίων, καταβάλλοντας επιπλέον φόρο 470 εκατ. ευρώ, με το 34,45% να δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.
Για περισσότερες ειδήσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα.