Το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών αυξάνεται, με το κόστος των τροφίμων να καταλαμβάνει το 67% και την ασφάλεια το 61%, αποτελώντας τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τις αγοραστικές τους επιλογές στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το κόστος (60%) και η γεύση (51%) κυριαρχούν.
Ειδικά για την Ελλάδα, οι πίνακες που ακολουθούν αποκαλύπτουν ότι το 67% των Ελλήνων εστιάζει στο κόστος των τροφίμων, καθιστώντας το κυρίαρχο κριτήριο στις αγορές τους, ακολουθούμενο από την ασφάλεια στα τρόφιμα (61%) και τη γεύση (57%).
Ως προς την ασφάλεια των τροφίμων, τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες περιλαμβάνουν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (62%), τα πρόσθετα τροφίμων ή ποτών (54%), τις τροφικές δηλητηριάσεις (43%), και τα κατάλοιπα αντιβιοτικών ή ορμονών στο κρέας (42%).
• Σχεδόν το 50% (49%) των ερωτηθέντων εκφράζει ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή και τους κινδύνους που προκύπτουν από τα τρόφιμα.
• Η βασική πηγή πληροφόρησης για τους κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα είναι η τηλεόραση με 62%, ακολουθούμενη από συζητήσεις με οικείους (60%), το διαδίκτυο (53%) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (50%).
• Περίπου το 89% εμπιστεύεται τους γιατρούς και το 87% τους επιστήμονες δημόσιων οργανισμών για πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων.
Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν την κρισιμότητα της ασφάλειας των τροφίμων και τη σημασία του ΕΦΕΤ, ο οποίος μέσω των αρμοδιοτήτων του ελέγχει ενδελεχώς την τροφική αλυσίδα και παρέχει έγκυρες πληροφορίες στο κοινό. Στο Ευρωβαρόμετρο του 2022, η περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες ήταν ο τρίτος σημαντικός παράγοντας, δείχνοντας μια σχετική μεταβολή. Παρά ταύτα, η θρεπτική αξία (44%) και η προέλευση (41%) συνεχίζουν να παραμένουν σημαντικοί παράγοντες.
Τα δεδομένα προέρχονται από το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο του 2025, το οποίο πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 26.370 ανθρώπους σε ολόκληρη την Ε.Ε. από 26 Μαρτίου έως 22 Απριλίου 2025, προσφέροντας μια εικόνα σχετικά με τις επιλογές διατροφής των Ευρωπαίων και το ενδιαφέρον τους για την ασφάλεια τροφίμων.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διεξάγει αυτή την έρευνα κάθε τριετία και τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τη μέση κατάσταση μεταξύ 27 κρατών μελών της ΕΕ. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ζητήματα αυτά μεταξύ των χωρών, αλλά και ανάλογα με κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά (π.χ. ηλικία, επίπεδο εκπαίδευσης).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αριθμός των Ευρωπαίων που γνωρίζουν το σύστημα ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2022. Επιπλέον, καταγράφεται αύξηση στη γνώση συγκεκριμένων θεμάτων, όπως τα πρόσθετα τροφίμων (71%) και τα φυτοφάρμακα (67%). Αυξήσεις σημειώνονται επίσης στις ανησυχίες για τις ασθένειες των ζώων (65%) και τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα (63%).
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA, Nikolaus Kriz, δήλωσε: «Τα νέα στοιχεία σχετικά με την ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά», ενώ η Barbara Gallani, υπεύθυνη επικοινωνίας στην EFSA, ανέφερε: «Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ασφάλεια των τροφίμων τους είναι θετική».
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας στην Ελλάδα και την πλήρη αναφορά, μπορείτε να επισκεφθείτε τους αντίστοιχους συνδέσμους.
Διαβάστε επίσης
Ενέργεια: Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε ρόλο….Πυθίας για την πορεία της ζήτησης
Καμπανάκι Θεοδωρόπουλου για πιθανό λουκέτο σε δύο βιομηχανίες λόγω της ενέργειας (vid)
Η διχασμένη Fed προκαλεί ερωτήματα στις αγορές ομολόγων (πίνακες)
Για περισσότερες πληροφορίες και άλλες ειδήσεις της επικαιρότητας, επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα.