Οι πρώτες επιπτώσεις της ευλογιάς που πλήττει τα αιγοπρόβατα γίνονται αισθητές στις λιανικές τιμές του κρέατος, με ειδικούς της αγοράς να προειδοποιούν για τις πιθανές αυξήσεις, κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η φέτα, εξαιτίας της υποχώρησης της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.
Μέχρι τώρα, πάνω από 260.000 ζώα έχουν απωλεσθεί, με τις τιμές παραγωγού να εκτινάσσονται. Το πρόβειο κρέας πλέον κυμαίνεται μεταξύ 4,5 και 4,8 ευρώ το κιλό, σε σύγκριση με 3,5-3,8 ευρώ που ίσχυε προηγουμένως. Επίσης, οι τιμές του αρνιού έχουν φτάσει τα 9,5 ευρώ το κιλό, αυξημένες από 7,5 ευρώ πριν την εκδήλωση της νόσου.
Οι ανατιμήσεις αυτές ήδη έχουν περάσει στη λιανική αγορά. Σε πολλά κρεοπωλεία, οι τιμές των παϊδακίων από πρόβατο ανέρχονται σε 10,5 με 12,5 ευρώ το κιλό, από 9-10 ευρώ στα τέλη Ιουλίου. Επίσης, οι τιμές των αρνιών και κατσικιών έχουν φτάσει τα 16 ευρώ το κιλό, σε σχέση με 14 ευρώ πριν την επιδημία.
Η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος κυμαίνεται μεταξύ 1,4 και 1,6 ευρώ το κιλό, κάτι που, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, δημιουργεί κίνδυνο για νέες αυξήσεις σε γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, με τη φέτα να είναι το πιο ευάλωτο προϊόν.
«Αν συνεχιστεί η εκθετική διασπορά της νόσου, οι αυξήσεις θα είναι αναπόφευκτες. Η φέτα είναι το προϊόν που θα επηρεαστεί περισσότερο, καθώς οι παραγωγοί προτεραιοποιούν τις εξαγωγές, αφήνοντας λιγότερες ποσότητες για την εγχώρια αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους για τη διερεύνηση φαινομένων αισχροκέρδειας.
Ταυτόχρονα, υλοποιείται ένα δεκαήμερο σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Ειδικοί σταθμοί απολύμανσης έχουν εγκατασταθεί στους δρόμους που οδηγούν στις κτηνοτροφικές μονάδες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Για να αποφευχθεί ένα «lockdown» στον τομέα της κτηνοτροφίας, οι κτηνίατροι πραγματοποιούν συνεχείς επιθεωρήσεις στις μονάδες, ενώ οι κτηνοτρόφοι καλούνται να ακολουθούν αυστηρά όλα τα μέτρα βιοασφάλειας.