Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πιο πρόσφατο μηνιαίο δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε στα 3,34 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 0,69 δισ. ευρώ (ή 26,0%) σε σύγκριση με το τέλος του 2024 και 0,37 δισ. ευρώ (ή 12,4%) σε ετήσια βάση.
Η διαφορά ανάμεσα στις ετήσιες και τις δυο βραχυπρόθεσμες μεταβολές οφείλεται στην αύξηση των πληρωμών υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες του 2024, με αυτό να δείχνει την εποχικότητα στις εξοφλήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως επισημαίνεται στην εβδομαδιαία έκθεση της Eurobank, «7 ημέρες οικονομία».
Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τα Νοσοκομεία, τα οποία φτάνουν το 1,60 δισ. ευρώ και παρατηρείται ετήσια αύξηση 16,4%. Σημειώνεται ότι οι οφειλές αυτές δεν περιλαμβάνουν υποχρεώσεις που σχετίζονται με clawback και rebate, κάτι που σημαίνει ότι το πραγματικό ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αναφερθέν ποσό.
Από το 2021 έως το 2023, έχουν εφαρμοστεί προγράμματα ρύθμισης του clawback σε δόσεις. Επίσης, υπάρχει συμψηφισμός ύψους περίπου 0,55 δισ. ευρώ μεταξύ των υποχρεώσεων clawback και των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση από το 2019 έως το 2025. Αυτές οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται εν μέρει από δημόσιες δαπάνες.
Η ενεργοποίηση των προγραμμάτων συμψηφισμού θωρακίζει τους προμηθευτές, χωρίς να επιβαρύνει αμέσως τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, αλλά αναστρέφει τη διαδικασία ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δημοσίου, καθώς ένα τμήμα του clawback δεν εισπράττεται άμεσα.
Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των νοσοκομείων διαδραματίζει τώρα και η Ενιαία Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), αν και αυτή η συνεισφορά δεν αποτυπώνεται πλήρως στα στατιστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα:
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων υποδεικνύει την ανάγκη για στρατηγικές παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η διοικητική ικανότητα και να υιοθετηθούν καλές πρακτικές για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως η διαφάνεια στα στοιχεία και η επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης. Η μείωση των επιστροφών φόρων αποτελεί μια θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για άλλες περιοχές.
Η βιβλιογραφία υπόδειξε ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο τη ρευστότητα των προμηθευτών όσο και τη γενική μακροοικονομική σταθερότητα, μειώνοντας την επενδυτική δραστηριότητα και επηρεάζοντας αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων. Στην ελληνική πραγματικότητα, οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή ενδέχεται να έχουν ανάλογες επιπτώσεις, καθιστώντας αναγκαία τη βελτίωση των διαδικασιών εκκαθάρισης.
Διαβάστε επίσης:
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο Θέμα.