Πήρε σάρκα και οστά ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην ψηφιακή ενδυνάμωση 3.600 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και 2.800 ατόμων με αναπηρία, συνοδευόμενο από δημόσια χρηματοδότηση ύψους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και θα υλοποιηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Δόμνα Μιχαηλίδου, Δημήτρης Παπαστεργίου, Νίκος Παπαθανάσης και Βασίλης Σπανάκης.
Ο κύριος στόχος αυτού του προγράμματος είναι να προσφέρει εκπαίδευση και ενίσχυση στις ψηφιακές δεξιότητες των ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, αναμένεται να μειωθεί η τεχνοφοβία, καθώς και να παρασχεθεί ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ανεξάρτητης διαβίωσης αυτών των ομάδων, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από το υποστηρικτικό τους περιβάλλον και να διευκολυνθεί η κοινωνική τους ένταξη, αποφεύγοντας τον αποκλεισμό.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα λάβει χώρα σε 120 Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης, που θα εγκατασταθούν σε δήμους ανά τη χώρα για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς και σε 80 Κόμβους για άτομα με αναπηρία σε κατάλληλες δομές.
Η διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα θα ξεκινήσει σύντομα, με σχετική πρόσκληση από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Οι ενδιαφερόμενοι δήμοι και φορείς θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας empower.gov.gr για τη δημιουργία των Κόμβων Ψηφιακής Ενδυνάμωσης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πρόσκληση για συμμετοχή, με πρόγραμμα μαθημάτων διάρκειας 70 ωρών για άτομα άνω των 65 ετών και 80 ωρών για άτομα με αναπηρία.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το εκπαιδευτικό υλικό θα αναρτηθεί στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων, του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ AE -GRNET), και θα παραμείνει διαθέσιμο για ασύγχρονη εκπαίδευση σε όλο τον πληθυσμό με στόχο την υποστήριξη αυτών των ομάδων αλλά και οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου πολίτη.
Το πρόγραμμα αποτελεί κρίσιμο μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU, και υλοποιείται από το ΕΔΥΤΕ και το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ).