Μια καινοτόμος λύση στην παγκόσμια κρίση της λειψυδρίας φαίνεται να προέρχεται από την Αυστραλία, με μια απλή αλλά έξυπνη εφεύρεση. Επιστήμονες του Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) έχουν κατασκευάσει μια μικρή ξύλινη συσκευή που μπορεί να συλλέγει νερό από την ατμόσφαιρα χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εφεύρεση αυτή είναι κατασκευασμένη από έναν τροποποιημένο ξύλινο κύβο, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η λιγνίνη, η ουσία που προσδίδει σκληρότητα στο ξύλο, καθιστώντας τον έτσι σπογγώδη και γεμάτο μικροσκοπικούς πόρους. Αυτοί οι πόροι είναι επενδεδυμένοι με χλωριούχο λίθιο, ένα αλάτι ικανό να συγκρατεί υδρατμούς από τον αέρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BGR.
Η διαδικασία απελευθέρωσης του νερού είναι εξίσου ενδιαφέρουσα: η πίσω πλευρά του κύβου καλύπτεται με μελάνι από νανοσωλήνες άνθρακα, το οποίο απορροφά ηλιακή ακτινοβολία και την μετατρέπει σε θερμότητα. Ως αποτέλεσμα, το αλάτι εξατμίζει το νερό, το οποίο στη συνέχεια συλλέγεται και είναι πόσιμο.
Αυτό που διαφοροποιεί αυτή τη συσκευή είναι η αποτελεσματικότητά της, ακόμη και σε ξερούς καιρούς. Σε δοκιμές, ο κύβος είχε τη δυνατότητα να συλλέξει περίπου 2,5 ml νερού ανά γραμμάριο υλικού μέσα σε μια νύχτα, με αποδοτικότητα 94% όταν εκτίθεται στον ήλιο, ακόμα και σε περιβάλλον με μόλις 30% υγρασία, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό.
Αυτή η λύση είναι οικονομικά προσιτή, βιώσιμη και εύκολη στην εφαρμογή της, καθιστώντας την ιδανική για πληθυσμούς που δεν έχουν πρόσβαση σε υποδομές ή ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για μια έξυπνη αντίδραση στις κλιματικές προκλήσεις, που έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις ζωές πολλών, παρέχοντας καθαρό πόσιμο νερό εκεί όπου η δίψα είναι καθημερινή πραγματικότητα και όχι απλώς ένα επιστημονικό φανταστικό σενάριο.
Διαβάστε ακόμη